Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Batman'a gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önce AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bir daha koalisyon dönemlerini yaşamayacağını belirtti.

Şimşek konuşmasında, "Başkanlık sistemi. Türkiye'nin temel sorununu çözecek. Birisi yönetimde istikrarı sağlayacak. Yani Türkiye asla bir daha koalisyon dönemlerine dönmeyecek. Doksanlı yıllarda koalisyon hükümetleri Türkiye'ye krizden krize, tekrar 2011 yılında iflasın eşliğine getirdi, bunları Türkiye yaşadı. Türkiye bir daha koalisyon dönemleri yaşamayacak, geçen sene Haziran'da bile böyle bir risk yaşandı. Dolayısıyla kaç aday olursa olsun herkes yarışacak. Milletin yüzde 50'sinden fazlasını alan aday başkan olacak. Beş yıl boyunca Türkiye'yi yönetecek, yönetimde de istikrar olacak. Bu Türkiye için büyük bir kazanım, Türkiye'nin yapabileceği en büyük reformlardan birisi olacak. Bir de temsilde adalet çok önemli, yıllarca meclise yüzde 10 barajı tartışıldı. Bunun çok yüksek olduğunu ve haksızlıklara sebep olduğunu dair çok tartışıldı. Şimdi Başkanlık sitemiyle birlikte temsilde adalette sağlanacak, nasıl bu kadar yüksek bir baraja ihtiyaç yok. Bir çok partinin parlamentoda olması sorun olmaktan çıkacak. Çünkü yönetimde istikrarı başkanlık sistemiyle sağlayacaksınız, mecliste kendi yasama, denetim görevini yapacak. Başkanlık sisteminde dünyanın en iyi uygulamalarından farklı bir şey önermiyoruz. Meclis kendi görevini yapacak, yargının bağımsız olacağı ve yürütmenin de işine odaklanacağı bir sistemden bahsediyoruz. Onun için aslında Türkiye bu reformla gerçekten çok önemli bir adım atmış olacak. Bizim ümidimiz şu bu hızlı bir şekilde mecliste bu düzenleme kabul edilir, hemen akabinde referandum yapılır, Türkiye bundan sonra da çok hızlı bir şekilde yapısal reform gündemine döner. Yani Türkiye'de iş aşı nasıl büyütürüz, ekonomiyi bu küresel şoklardan nasıl korunaklı hale getiririz, Türkiye'yi nasıl büyütürüz onunla uğraşacağız" dedi.

[old_news_related_template title="Dolar durdurulamıyor! 3.60 sınırında - Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar iç siyasetteki gelişmelerin etkisiyle 3.59'u da aşarak tarihi rekorunu kırdı. Ayrıca euro da 3 lira 83 kuruşu aşarak dolar gibi yükseldi ve tarihi zirvesini gördü. Peki şu an dolar ne kadar?.." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/paralar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-23-1541992/"]

Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında değer kaybetmesini de değerlendiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle konuştu:

"Ana gündem olarak Başkanlık istemi Anayasa değişikliği ve Referandum ortadan kalktıktan sonra tekrar hızlı bir şekilde Türkiye'nin temelleri sağlamlaştırmak, dönüşümü sağlamak, Türkiye'de yapısal reformları tamamını uygulamak tabi ki fırsat bulacağız. Hızlı bir şekilde bu gündeme döneceğiz. Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam edecek. Biliyorsunuz Amerika'nın başkanlık sisteminden sonra yani Amerikan merkez bankası daha hızlı faiz yükseltmeye binaen bütün gelişmekte olan ülkelerde tabi ki para birimleri dolara karşı değer kaybetti. Türkiye belki bir miktar daha fazla etkileniyor, doğru ama Türkiye çok büyük badireler atlattı. Türkiye hain bir darbe girişimine uğradı, bunu bertaraf etti ama onun etkileri oldu. Türkiye terörle mücadelede hiç bir zaman olmadığı kadar güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor ama terör tehditti Türkiye'yi etkiledi. İşte turizm çok basit bir şey, biz eskiden 30-32 milyar dolar turizm geliri elde ederken, belki bu yıl 18-19 milyar dolara düşmüş. Bu terör tehdidi ve eylemleri nedeniyle oldu. Bu nedenle bizim cari açığımız olması gereken çok üstünde tutuyor. Dışarda olan bitenler yansıyor, petrol fiyatları üretim kısılması kararı üzerine hızla yükseldi. Bu Türkiye'nin cari açığı yükselmesi anlamına geliyor. Sadece Türkiye değil birçok ülkenin parası dolara karşı değer kaybediyor. Şimdi buradan nasıl çıkarız, Türkiye'nin temelleri daha da sağlamlaştıracak yapısal reformlarla aşarız. Dünya ve Avrupa ile ilişkilerimizi daha da güçlendirilerek çıkarız. Dolayısıyla bir taraftan yapısal reformlarımızı yapacağız. Bir taraftan sağlıklı rasyonel makroekonomik politikaları çerçevesini güçlendireceğiz. Bir taraftan etrafımızdaki sorunları çözümüne katkıda bulunacağız. Nitekim Suriye sınırına duvar örmemiz terör tehdidi ortadan kaldırmadı ama azaltıyor. DAEŞ ile mücadele için Suriye'ye girmiş olması terör tehdidini azaltmıştır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde reformlar, sağlıklı makroekonomik politikalar ve terörle mücadelede sağladığımız etkili mesafe inanıyorum risk algısı zamanla azaltır, şu an negatif ayrışan Türkiye bu defa pozitif ayrışmaya başlar."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, daha sonra Valiliğe geçerek, Vali Ahmet Deniz ile bir süre görüştü. Şimşek ve Şahin, daha sonra belediye başkanları ile valilik toplantı salonunda basına kapalı bir görüşme yaptı. Şimşek ve Şahin öğleden sonra da İŞKUR Müdürlüğü'nün düzenlediği "Haydi gençler işbaşına" projesinin kapanış ve ödül törenine katılacak.