İçeride başkanlık sistemi tartışmaları ve jeopolitik endişeler TL'yi baskılıyor. HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 11 HDP'li milletvekili yürütülen soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için göz altına alındı. Yüksekdağ ve Demirtaş mahkemece tutuklandı.

İLGİLİ HABERSon dakika haberi... Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandıSon dakika haberi... Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı

Dün saat 17:40'ta 3.1080/3.1087 seviyesinde olan dolar/TL , bu sabah tarihi zirvesi olan 3.1385'i gördükten sonra saat 12:00'de 3.1308/3.1313 seviyesindeydi. Dolar saat 17:58 itibariyle 3.1769'u gördü. Euro ise 3.5268'i görerek tarihi zirvesine ulaştı.

Dolar/TL'nin son 10 günlük seyri Dolar/TL'nin son 10 günlük seyri


Yatırımcılar, Salı günü ABD'de gerçekleşecek olan başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat aday Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasındaki farkın azalacak olmasından endişe ediyor. Yatırımcılar bu endişelerle beraber güvenli limanlara yöneliyor. Reuters/Ipsos tarafından gerçekleştirilen son ankete göre Clinton, Trump karşısında az bir farkla önde olmaya devam ediyor.

Euro/TL'nin son 10 günlük seyri Euro/TL'nin son 10 günlük seyri

'MÜDAHALE GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK'


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, dolardaki gelişmeleri iç piyasa dinamikleriyle ilişkilendirmemek gerektiğini, mevcut kur düzeyinin bir risk faktörü olmadığını ve aşırı oynaklık kabul edip müdahale gerektiren bir durum görmediklerini söyledi.

Canikli, İstanbul'da düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi'ndeki panelde, "Dolardaki gelişmeleri iç piyasa dinamikleri ile ilişkilendirmemek gerekiyor. Kur bir risk faktörü değil. Aşırı oynaklık kabul edilip müdahale gerektirecek bir durum görmüyoruz" diye konuştu. Canikli, Türkiye'nin gündeminde bir erken seçim olmadığını da belirtti.

BIST 100 endeksinin son 10 günlük seyri BIST 100 endeksinin son 10 günlük seyri

TL ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR


Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, TL üzerinde oluşan risklere dikkat çekti. Nalbantlı sozcu.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: Son dönemde ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Her sabah yatağımızdan kalktığımızda güne sıcak bir gelişme ile merhaba diyoruz. Bir sabah siyasi bir sabah ekonomik bir sabah sınır operasyonları…

Güne aralarında HDP eş Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu 11 vekilin gözaltı haberi ile başladık. Sonrasında Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün içerisinde bulunduğu emniyet binasına bombalı saldırı yapıldı. Saldırı sonrası teröristler ile çatışma çıktığı haberini aldık.

GÖZLER ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNDE


Bu gelişmelerle birlikte son dönemde rekorlar kıran kurda 3.1717 seviyesi görüldü. BİST 100’de ise 75 bin seviyelerine doğru satış baskısı artıyor. Bir tarafta sınır operasyonları bir tarafta siyasi riskler, yurt dışında ise ABD Başkanlık seçimini Trump’un kazanacağı ihtimallerinin artması TL üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Trump’un başkan seçilmesi durumunda Meksika pesosunda ciddi değer kaybedecek. Bununla birlikte genel olarak bütün gelişmekte olan ülke para birimleri politik belirsizlik nedeniyle değer kaybedebilir. Seçimleri Clinton’ın kazanması durumunda da dolar değer kazanacağından, TL için her iki başkan adayının da etkisi yakın olacak. Seçim sonrasında ise Aralık ayı FED toplantısında faiz artışı ihtimali bir başka risk olarak karşımıza çıkıyor.

Kurda kısa vadede 3.10’un üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Yeni zirve önce 3.15 sonrada 3.18 seviyesinde olabilir. Orta vadede ise 3.05 TL seviyesinin altını beklemiyorum. 2017 yılının ilk aylarında kurda 3.35 seviyesi görülebilir. Endekste ise 73 bin 500 seviyesine doğru satış baskısı devam edebilir.

TL EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN PARA BİRİMİ


Kapital FX araştırma uzmanı Enver Erkan, Türk finansal varlıklarının duyarlılığının arttığına dikkat çekerek dolar/TL'nin seyrini değerlendirdi. Erkan şunları söledi:

Siyasi ve jeopolitik riskler TL üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Son haber akışı ile beraber sabah işlemlerinde dolar/TL kuru 3,1380 ile tarihi rekor seviyesini yenilemiştir. Gelişmekte olan ülkeler para birimleri grubunda dolara karşı günlük değer kaybı yüzde 0,73’e ulaşan TL en çok değer kaybeden para birimi konumundadır. Emsal para birimleriyle mukayese edildiğinde hareketin TL’ye özgü olduğu görülmektedir. Euro/TL de bu kapsamda 3,4820 ile tüm zamanların en yükseğini görmüştür. TL sepeti de (yüzde 50 dolar, yüzde 50 euro) 3,3089 görmüştür.

ANA DİRENÇ 3,17 SEVİYESİNDE


Cuma gününün ilk saatlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri gözaltına alınırken, sabah saatlerinde de Diyarbakır’da patlama meydana geldi.  Mevcut haber akışı ile alakalı olarak; siyasi ve jeopolitik riskler çerçevesinde TL’deki oynaklığın artacağını öngörmekteyiz. Kurlarda ana hareket yönü yukarı doğrudur, daha yüksek seviyeler görülebilir. Gevşeme olsa bile dolar/TL’de 3,10’un üzerine yerleşildiğini düşünüyoruz. Günlük hareket 3,13 – 3,15 ekseninde olabilir, ana direnç ise 3,17 seviyesidir. Güncel hareket alanı 3,10 – 3,17; bir üst kademeki hareket alanı da 3,17 – 3,23 görünmektedir.

Küresel koşulların da şu anda çok istediğimiz düzeyde olduğunu söyleyemeyiz. Dünya piyasaları bir yandan Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinden endişe duyarken; bu gerçekleşmese bile yüzde 78 seviyesinde olan bir Fed faiz artırım fiyatlaması vardır. Bugün gelecek olan ortalamalara yakın bir Ekim ayı istihdam verisi de bu ihtimalin en azından yüksek kalmaya devam etmesine neden olacaktır. Bu olumsuz dışsallıklara karşı Türk finansal varlıklarının duyarlılığı artmış durumdadır.