Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı hedefinin üzerinde 64,200 konut üretimi ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 65,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını, Suriye sınırının güvenliği için inşasına başlanan duvar ve yolların Mart-Nisan tamamlanmış olacağını söyledi.

Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide Turan, "2016 yılını 60,000 konut ile tamamlama hedefimiz vardı. Darbe girişimine, ekonomideki türbülanslara rağmen hedefimizin daha da üzerinde 64,200 konut ile yılı tamamlıyoruz. Bu Türkiye'de üretilen toplam konutun yüzde 10'u civarında" dedi ve şöyle devam etti: "Gelecek yıl ise 65,000 sosyal konut üretmek istiyoruz. 2016'daki 64,200 konut rekordu. 2017'de de üretimimiz rekor olacak. Bu yıl 12-13 milyar TL ödeme ve yatırım tutarımız oldu. Gelecek yıl ise 13 milyar mertebesinde yatırımımız olacak."

resimid_2649185

SURİYE SINIRINA DUVAR MART-NİSAN'DA TAMAMLANIR


Turan, Suriye'de sınır güvenliği için yapımına karar verilen duvar ve yollara ilişkin bütün ihalelerin tamamlandığını belirterek, sınır duvarına ilişkin inşaatlar son hızda devam ediyor. Mart-Nisan gibi Türkiye sınırının tamamı güvenli hale gelmiş olacak" dedi ve ekledi: "Yaklaşık 600 kilometrelik bölümünü TOKİ yapıyor. Bir kısmı Milli Savunma Bakanlığı ve valilikler tarafından zaten yapılmıştı. Tamamı Mart-Nisan aylarında tamamlanır.

Maliyetler yüksek değil. Bunun yanında duvar kadar önemli olan bir başka şey sınır güvenlik yolunu da yapıyoruz. Duvarın hemen arkasına fiziki güvenlik yolu ve kuleler olacak." Duvarın prefabrik olduğuna da dikkat çeken Turan, "Duvarlar inşa edilip, taşıyıp Suriye sınırına yerleştiriyoruz. Ağırlıkları 7-8 ton gelen parçalardan oluşuyor. Güvenlik sorunu ortadan kalktığında duvarları taşıyıp başka bölgelerde istediğimiz amaçla yeniden kullanabiliriz" dedi ve ekledi: "Duvar ve yolun tamamı yerli, Türk firmaları tarafından inşa ediliyor. Neredeyse her gün 2.5-3 km duvar ve yol yaparak ilerliyoruz."

resimid_2780810

GÜNEYDOĞU'DA 2017'DE 17,000 KONUT TESLİM EDİLECEK


Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terörden zarar görenler için yapılan konutların inşaatlarına başlandığını da belirtti. "Diyarbakır, Silopi, Cizre ve İdil'de inşaatlara başladık. Sur içerisindeki tarihi dokunun ihyası şeklinde olacak yerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışıyor" dedi ve şöyle devam etti: "Bunun dışında şehirlerde 7,000-8,000 konut inşaatına başladık. Yılbaşından sonra Diyarbakır'daki konutların bir kısmını ve Silopi'deki konutları teslim edebileceğiz. 65,000 konut hedefimizin 17,000'ini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapacağız."

resimid_2649186

TOKİ MODELİNE YURTDIŞINDAN İLGİ VAR


Turan, gelişmekte olan ülkelerde yılda 65,000-70,000 konut yapabilen TOKİ'den başka bir organizasyonun benzeri olmadığını, gelişmiş ülkelerde ölçek olarak büyük şirketler olmasına karşın konut ihtiyacının bu denli yüksek olmadığına dikkat çekti. "Yapım, işletme, finansman için çeşitli yöntemlerim kullanıyoruz" diyen Turan, "Devlet bütçesinden pay almıyoruz. TOKİ modelini bu nedenle bir çok ülkeden talep görüyor" dedi. Taleplerin Körfez, Ortadoğu, Afrika, Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden geldiğini kaydeden Turan, "Ancak bunu biz Türkiye'ye yeni katma değer üretecek bir
enstrümana henüz çeviremedik" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşaat sektöründe Türk şirketlerinde önemli bir birikim var. TOKİ'de bu sektördeki en önemli kurumlardan biri. Şu ana kadar bu tecrübeyi yurtdışından para kazanacak bir aşamaya getiremedik. Bu birikimi yurtdışında kullanarak Türkiye'ye katma değer üretebilecek yeni bir enstrümana çevirebilecek miyiz bunun için uğraşıyoruz."

Turan ayrıca, iştirakleri olan Emlak Konut GYO'nun borsada işlem gören 16. büyük şirket olduğuna da dikkat çekerek, "Hisselerinin yaklaşık yüzde 80'in yabancı yatırımcının portföylerinde olduğu bir şirketten bahsediyoruz. Başarılıları devam edecektir. Emlak Konut GYO ile ilgili ek bir halka arz düşünmüyoruz" dedi.

Turan, konut sektöründe bir arz fazlası olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Alt ve orta gelir grubu ve hiç konut sahibi olmayan segmente hitap ediyoruz. Bizim hitap ettiğimiz alanımızda hiç bir arz sorunu arz fazlası yok. Yapıp da satamadığımız tek bir konut bile yok. 15-20 yıl vadede 300-400 TL ödemelerle kiradan bile ucuz şekilde ödeme imkanı getiriyoruz" sözleriyle yanıt verdi.

Turan, TOKİ'nin hiç bir bankaya ya da müteahhide kredi ya da borcunun bulunmadığını da belirterek, "Günlük olarak ödemelerimizi yapıyoruz" dedi.

REUTERS