Ekonomik olarak zor bir dönemden geçen Suudi Arabistan ekonomide olağanüstü önlemler aldı. Bloomberg'ün haberine göre; Bakanların maaşları yüzde 20 düşürüldü. Krala tavsiye veren Şura Konseyi'nde maaşlar yüzde 15 indirildi. Öte yandan bütün kamu çalışanlarının ikramiyeleri iptal edildi.

Son iki gündür Suudi hisseleri yüzde 6'lık düşüşle dünyada en çok değer kaybeden hisseler oldu. Suudi Arabistan uzmanı Jamal Khashoggi Reuters'a yaptığı açıklamada, "Özellikle öğretmenler ve diğer devlet memurları bu düzenlemeden ciddi şekilde etkilenecek" diye konuştu.

2015 yılında Suudi Arabistan maaşlar ve ikramiyelere 128 milyar dolar harcamıştı.

İLGİLİ HABERSuudi Arabistan'da krizin ayak sesleriSuudi Arabistan'da krizin ayak sesleri

LÜKSTEN VAZGEÇMİYORLAR


Suudi Arabistan kraliyet ailesi, yurtdışı ziyaretlerinde gittiği ülkede yaptığı lüks harcamalarda ünlü. Örneğin Kral Salman, en son Türkiye ziyaretinde 500 adet Mercedes kiralayıp, bir otel kapatırken, yanında klozetten yiyeceğine bir çok ihtiyaç malzemesini de yanında getirmişti.

YARALARI TURİZMLE SARMAK İSTİYOR


CNN Money’nin haberine göre Petrol fiyatlarının düşmesiyle Suudi Arabistan’ın bütçe açığı da büyüdü! Geçen sene 100 milyar dolar açık veren ülkede turizm gelirlerinin artırılmasıyla bütçedeki gediklerin bir nebze de olsa kapatılması bekleniyor.

Suudi Arabistan geçen sene sadece hac turizminden 22 milyar dolar kazandı. Devletin 2030 yılına kadar turizmden elde edilen geliri 30 milyar dolara çıkarma gibi bir planı var. Suudi Arabistan’ın bu yüzden vize işlemlerini kolaylaştırması bekleniyor.

Bu hac sezonunda 2 milyon kişi kutsal toprakları ziyaret etmek için Suudi Arabistan’ın yolunu tutacak. Suudi Arabistan’da 883 bin kişi turizm sektöründe istihdam ediliyor. (ülkedeki istihdamın yüzde 8’i) Ülke bu sene hac tesislerinin yenilenmesi için 13 milyon dolar harcadı.

Capital Economics’ten Jason Tuvey Suudi Arabistan kültürü ve sosyal hayatının 12 aylık bir turizm sezonuna uygun olmadığını düşünüyor. Tuvey, “Toplum yapısı krallıkta büyük pazar turizmi yapılmasına uygun değil. Fakat krallık bir arayış içinde” diyor. Suudi Arabistan ile İran arasında ilişkilerin yumuşamasının Suudi Arabistan turizmine etkisi olması bekleniyor.
Geçen sene 600 bin İran vatandaşı Suudi Arabistan’ı zirayet etmişti. Suudi Arabistan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uyguluyor.