2000 yılında, 5 yıl hizmet verdiği kurumdan istifa ederek ayrılan bayan, 2010 yılında aynı kurumda tekrar çalışmaya başlıyor. Emekli olabilmesi için yaşı doldurması bekleniyor. Toplam 20 yılda 6175 gün prim ödemesi var. Kıdem tazminatı çalışılan son dönem için mi ödenir, yoksa kurumda çalıştığı toplam süre üzerinden mi ödeme yapılır?

Genel kural olarak kıdem tazminatı, işçinin aynı işverenin bir veya değişik işyerlerindeki devamlı veya aralıklarla geçen toplam çalışma süresi için ödenir. Ancak kıdem tazminatının hesabında toplam çalışma süresinin dikkate alınabilmesi için önceki çalışmaların kıdem tazminatına hak kazanmasını sağlayacak şekilde sona ermiş olması gerekir.

Söz konusu bayanın ilk çalışması, kendisinin istifa ederek işten ayrılması ile sona ermiş. Bu ayrılma kıdem tazminatına hak kazanmasını sağlamadığından, sadece emeklilik nedeniyle ya da emekliliği için gereken yaş dışındaki şartları sağlamış olması nedeniyle işten ayrılmasına bağlı olarak son çalışma dönemi için kıdem tazminatı ödenir.

İşten ayrılmaya kalksam tazminat alabilir miyim?


31 Ocak 2013’te emekli oldum. 1 Mart 2013’te başka bir işyerinde işe başladım. SGDP ödüyorum. Şimdi işyerimden ayrılmaya kalksam tazminat alabilir miyim? Maaş ve diğer alacaklarımı devamlı banka hesabına yatırılarak aldım. Bu konuda açıklayıcı bir bilgiye internette rastlamadım. 

Aslında bu konuda çok soru yanıtladım. Bir kez de sizin için tekrarlayalım. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin, 1475 sayılı (eski) İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan kıdem tazminatına ilişkin 14. maddesinde sayılan sebeplerden birine bağlı olarak sona ermiş olması gerekiyor.
Buna göre, şimdi sebepsiz olarak işyerinden ayrılmaya kalkarsanız tazminat alamazsınız. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinde sayılan ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar dışında bir nedenle işveren tarafından işten çıkarılmanız ya da İş Kanunu’nun 24. maddesinde sayılan haklı sebeplerden birine bağlı olarak işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Ya da emekli aylığınızı kestirip, tüm sigorta kollarına tabi olarak birkaç ay çalıştıktan sonra yeniden emeklilik için işten ayrılırsanız, kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir.

Oğlum benim üzerimden sağlık hizmeti alabilir mi?


Kendim SSK emeklisi olup, oğlum (19 yaşında) yurtdışında İngilizce eğitimi almaktadır. Üniversiteye önümüzdeki yıl başlayacak. Genel sağlık sigortası primi hakkında bilgi alabilir miyim? Oğlum benim üzerimden ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabilir mi? Bunun için ne yapmamız lazım? Tansel Saylı

Lise mezunu olan oğlunuz, 20 yaşını geçmemek üzere liseden mezun olduğu tarihten itibaren iki yıl süreyle sizin üzerinizden sağlık yardımı almaya devam eder. Üniversiteye giremezse, mezun olduğu tarihten itibaren iki yıllık süre ile 20 yaşından hangisi önce dolarsa, o tarihte sizin üzerinizden almakta olduğu sağlık yardımı sona erer ve zorunlu genel sağlık sigortalısı sayılır. Yaptıracağı gelir testi sonucuna göre, ya primleri devlet tarafından karşılanarak ya da genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık hizmeti alır. Üniversiteye girerse, 25 yaşını geçmemek üzere üniversiteden mezun olacağı tarihten itibaren iki süreyle yine sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir.