MEHTAP Ö. ERTÜRK / SÖZCÜ

Vodafone, çiftçilere odaklı ilk sosyal iş modeli olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın himayesinde hayata geçirdiği Vodafone Çiftçi Kulübü programını geliştirmeye ve dünya çapında yaymaya devam ediyor. Bugüne kadar Türkiye’de 1.3 milyon çiftçiye ulaşan Vodafone Çiftçi Kulübü, bu yıl itibarıyla ‘tarımda Türk reçetesi’ olarak 6 Vodafone ülkesinde daha kullanılmaya başlandı. Bu sayede Vodafone Çiftçi Kulübü’nden yararlanan çiftçi sayısı dünyada 3 milyona ulaştı.

Vodafone Çiftçi Kulübü’nün “tarımda Türk Reçetesi” olarak dünyaya açıldığını ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, “Programımız, bu yıl itibarıyla Mısır’da da lanse edilerek Hindistan, Gana, Kenya, Tanzanya, ve Yeni Zelanda ile birlikte 6 Vodafone ülkesinde daha kullanılmaya başlandı. Dünyaya örnek olduk” dedi. Buruk, Çiftçi Kulübü’nün üye sayısını 2016 yılında iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Hava durumundan hal fiyatlarına, hastalık uyarılarından ilaçlama ipuçlarına, pek çok tarımsal bilgiye SMS üzerinden kolayca ulaşma imkânı sağlayan Çiftçi Haber Paketi ile 88 ürün çeşidine ve 957 ilçeye özel içeriklerden şimdiye kadar 1.3 milyon çiftçi yararlandı.

1.1  MİLYON İÇERİK PAYLAŞILDI


Çiftçi Haber Paketi üzerinden 1.1 milyon farklı içerik paylaşılırken, 871 milyon SMS gönderildi. Diğer yandan, çiftçilerin tek bir kısa mesajla ücretsiz ilan vererek tüm Türkiye’ye tarım ürünlerini gerçek değerinde ve aracısız satma imkânı veren Çiftçi İlan Servisi üzerinden 38 bin ilan gönderimi yapıldı. Çiftçi ihtiyaçları doğrultusunda köylerde eğitim veren ve üretkenliğin artırılabilmesi için mobil servislerin faydalarının anlatıldığı Vodafone Çiftçi Eğitim TIR’ı ile de 495 ilçe/köy ziyaret edildi ve 9 milyon kişiye ulaşıldı. Bugüne kadar 300 bin kilometre yol kat eden Çiftçi TIR’ı, böylece dünyanın çevresini 7 kezden fazla dolaşmış oldu.

KIRSALDAKİ YAŞAMA KATKIDA BULUNACAĞIZ


Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, Vodafone Çiftçi Kulübü’nün gelecek hedeflerini ise şöyle özetledi: “Vodafone Çiftçi Kulübü programımızı, daha da büyütmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Yeni hedefimiz kırsaldaki yaşam kalitesine genişbant teknolojileri sayesinde katkıda bulunarak, Türk tarım sektörünün verimliliğini artırmak. Buna ek olarak Vodafone Çiftçi Kılavuzu mobil uygulamamızın da yenilenen yüzü ile çiftçilerimize daha kolay kullanım imkânı sunmayı hedefliyoruz. Yeni işbirliklerimiz ile finansal erişim, bilgiye erişim ve pazarlara erişim konularında çiftçilerimize destek vermeye devam edeceğiz.”