Erdoğan SÜZER/ANKARA
Rekabet Kurulu, piyasadaki hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açtığı Türk Telekomünikasyon A.Ş (Türk Telekom-TT) ile TT’den şikayetçi olan Vodafone ve diğer kurumların temsilcilerini dinledi. Türk Telekom’a milyarlık cezanın görüşüldüğü soruşturmada karar 4 Mayıs’ta açıklanacak.




Rekabet Kurulu üyeleri, uzun süredir devam eden Türk Telekom soruşturmasında tarafların sözlü savunmasını aldı. Üyeler, Türk Telekom CEO’su Rami Aslan’ın İngilizce yaptığı sözlü savunmayı simultane tercüme yoluyla dinledi. Rekabet Kurumu savunma öncesi yaptığı açıklamada, Türk Telekom’un hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti engellediği iddiasıyla açılan önaraştırma sonucunda TT hakkında ‘soruşturma’ açılmasına karar verildiğini bildirdi.

KÖTÜYE KULLANDI

Rekabet Kurumu uzmanlarının Türk Telekom hakkında yaptığı tespitlerin açıklandığı toplantıda, Türk Telekom’un sabit telefon pazarında hakim durumda bulunduğu, maliyetin altında kampanyalar düzenlediği, maliyetin altındaki fiyat politikasıyla rekabet karşıtı piyasa kapamaya yol açmasının muhtemel olduğu, bu nedenle ‘fiyat sıkıştırması’ yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığı sonucuna ulaşıldığı bilgileri verildi. Ayrıca açıklamada, Türk Telekom’a bir önceki yılda elde ettiği yıllık gayrisafi gelirinin yüzde 10’una kadar ceza verilmesi ve kampanyaları durdurması yönünde yazı gönderilmesine kanaatına varıldığı bildirildi.

 

SANKİ TÜRK TELEKOM KORUNUYOR

Şikayetçi Vodafone’un temsilcisi, Türk Telekom’un hakim durumunu kötüye kullandığı şikayetini 2013 yılında Rekabet Kurumu’na yaptıklarını, ancak aradan geçen 3 yıla rağmen hala sonuç alamadıklarını söyledi. Rekabet Kurulu’nun yaptığı uygulamalarla sanki Türk Telekom’un himaye ediliyor, korunuyormuş gibi izlenim verdiğini ifade eden Vodafon temsilcisi, “İsmindeki Türk kelimesine bakmayın, Türk Telekom da Vodafone da yabancı sermayeli şirket. Adındaki Türk dışında her şeyimiz aynı. Ekonomiye yarar sağlayacak şekilde karar vermenizi bekliyor, cezanın yükseltilmesini talep ediyoruz” dedi.

CEZA VERMEYİN

Vodafone ile birlikte Türk Telekom’u şikayet eden şirketler sabit telefon pazarının 10.5 milyon konut ve 3 milyar lirayı aşkın ciroyu ifade ettiğini belirtirlerken Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, kampanyanın çok küçük bir alanı kapsadığını ve diğer şirketlere engel olmadığını, önlerini kesmediğini söyledi. Hakim durumu kötüye kullanarak fiyat sıkıştırması yapmadıklarını ifade eden Aslan, rekabet ihlalinden dolayı Türk Telekom’a ceza verilmemesini istedi. Aslan, sabit telefonun dışında asıl rekabetin cep telefonunda yaşandığını belirtirken Vodafone’un bu alanda agresif fiyatlandırma yaptığı iddiasında bulundu.