Ekonomi gündemi Moody's'le yatıp Moody's'le kalkıyor. Kurumun Türkiye'nin notunu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürmüş not görünümünü durağan olarak belirlemişti.

Bu gelişmeler sürerken Türkiye'nin kredi notunu nasıl geri kazanabileceğini konuşulmaya başlandı.

mehmet-simsek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kredi notunu en kısa sürede kazanan ülkenin Güney Kore olduğunu onunda bunu bir sene içerisinde gerçekleştirdiğini ifade etti.

Bir grup gazeteciye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ise yeniden ‘yatırım yapılabilir’ ülke olabilmek için 6 yıllık süreye ihtiyacımız olacağını dile getirdi.

İLGİLİ HABERMoody's mahkemeye düşebilirMoody's mahkemeye düşebilir

CHP’nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Selin Sayek Böke, Moody’s’in notunu kırdığı Türkiye’nin yeniden yatırım yapılabilir ülke konumuna yükselebilmesi için 6 yıllık süreye ihtiyacı olduğunu söyledi. Böke, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette kredi notu, kredi kartı borç yeniden yapılandırmaları ve genel olarak ekonomiyi değerlendirdi. Dünya genelinde kredi notu düşürülen ülkelerin düşük not seviyesinde ortalama 6 yıl beklediğine dikkat çeken Böke, Türkiye’nin de 6 yıldan önce yatırım yapılabilir noktaya gelmesinin çok zor göründüğünü söyledi.

32hp31hp1hp
Böke ve Sözcü Gazetesi Ankara Büro'dan Erdoğan Süzer.

Böke, “Hükümet ne yazık ki, uyguladığı yanlış politikalar yüzünden Türkiye’ye 6 yıl kaybettirdi, AKP Türkiye’nin 6 yılını çaldı” şeklinde konuştu.

TABLO ZATEN ÇOK KÖTÜYDÜ


Böke, Türkiye’nin notunun düşürülmesinde ekonomideki kötü gidişin yanı sıra demokrasi dışı uygulamalar ve hukuk kurallarının çiğneniyor olmasının etkili olduğunu, siyasi gerekçe göstererek ya da Moody’s’e kızarak asıl nedenin gizlenemeyeceğini söyledi. Kötüye gidişi anlamak için Moody’s’in raporuna ihtiyaç olmadığını da belirten Böke, “Tablo zaten çok kötü. İşsiz sayısı 6 milyonu aşmış, vatandaşın yüzde 68’i borçlu duruma düşmüş. Halkın yüzde 30’unun sofrasına et gelemez olmuş. Gelir adaletsizliği 8 kata çıkmış” diye konuştu.

Böke, Türkiye’nin üretim ekonomisinden uzaklaşıp rant ekonomisinde yürüdüğünü, hükümetin gayrimenkul rantına dayalı sistemi özellikle değiştirmediği için üretim temelli yatırım ikliminin oluşmadığını söyledi. Özel sektör yatırımlarının sürekli gerilediğine işaret eden Böke, “Gerçek yatırımcı kredi notundan çok hukuk kuralları işliyor mu, yapacağı yatırıma TMSF gelip el koyar mı, ona bakıyor. Bir ülkede yaşam iklimi yoksa yatırım iklimi olmaz. O iklim olmayınca da üretim ve istihdam sağlayacak yatırımcı gelmez” dedi.

REHAVETE KAPILMAYIN


Böke, not düşüşüne rağmen ekonomide büyük bir çalkantı yaşanmamasının sevindirici olduğunu ifade ederken, hükümetin bu duruma aldanıp rehavete kapılmaması gerektiğini söyledi. Hükümetin, “Nasıl olsa bir şey olmuyor. Reformları yapmaya gerek yok” anlayışına kapılması halinde çok büyük maliyetlerle karşılaşılacağını belirten Böke, “İşte o zaman faiz ve kur artar, firmalar kredilerini yenileyemez, sürekli borçlandırılan vatandaş borçlarını çeviremeyeceği bir ekonomik ortamla karşı karşıya kalır” diye konuştu.

AB'DEN 1 SAAT UZAKLAŞTIK


Selin Sayek Böke, Türkiye’nin AB’den ayrışıp yaz saati uygulamasını devam ettirmesinin dış ticarette yüzde 7 ila yüzde 12 oranında kayba neden olacağını bildirdi. Bu durumun AB ile mesai uyumunun 1 saat eksik olmasından kaynaklanacağını belirten Böke, “Endişem o ki, bu uygulama Türkiye’yi AB’den 1 saat daha uzaklaştırmak için yapıldı” dedi.

KÖTÜ GİDİŞİN İŞARETLERİ


Özel sektör yatırımlarının milli gelir içindeki payı yüzde 22’den yüzde 18’e düştü. n İşsiz sayısı 6 milyona ulaştı. Vatandaşın yüzde 68’i borçlu hale geldi. Maddi yoksunluk yüzde 30’a çıktı. Zengin ve yoksul arasındaki fark 8 kat oldu. Notun arttığı 2013 yılına kadar yüzde 6 olan büyüme ortalaması not sonrası yüzde 3.7’ye geriledi. n Üretim yerine tüketim ekonomisi teşvik edildi, borçlandırılan vatandaşın riski yapılandırmayla ötelendi.

ERDOĞAN: BUNLARIN CEBİNE ÜÇ BEŞ KURUŞ


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" düzeyin altına düşürmesine ilişkin olarak, "Ben kredi derecelendirme kuruluşlarını çok severim, onlar da beni çok sever. ABD ziyaretinde çok önemli bir şirketin CEO’su 'Bu CEO’ların arası sizle iyi değil.' İsim vermeyeceğim kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili, 15 gün önce 'yatırım yapılabilir' gösterdiler. Ben buna inanmıyorum dedim. Sanki benden intikam alırcasına hop, notu düşürdüler" dedi. "Batmış, bitmiş bir ülkeye bir anda bakıyorsun, 4 kat büyümede bir derece vermeye kalkıyorlar. Bunların eline üç beş kuruş para koy, istediğin notu al" diyen Erdoğan, "Avrupa’dan 400 milyar Avro destek gören bir ülkeye bu desteği veriyorlar. Türkiye gibi kendi ayakları üzerinde duran bir ülkeye durağan diyor. Bu sefer durağan da demediler, puanı, notu düşürdüler. İstediğiniz kadar düşürün, Türkiye’nin gerçeği bu değil. Türkiye yatırımlarına, kalkınmaya devam ediyor. Kimmiş bunlar ya..." ifadelerini kullanmıştı.