Alarko Holding'in kurucusu İshak Alaton (89), kalp yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Alaton, bir süredir de yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle tedavi görüyordu.

İshak Alaton'un vefatı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

CHP LİDERİNDEN İSHAK ALATON MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alarko Holding'in kurucusu işadamı İshak Alaton'un hayatını kaybettiği ile ilgili sosyal paylaşım sitesi twitter'dan bir mesaj paylaştı. Kılıçdaroğlu, mesajında "Ülkemiz için çok değerli hizmetlerde bulunan vatansever iş adamı İshak Alaton'u kaybettik. Sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum" dedi.

[caption id="attachment_1389253" align="aligncenter" width="880"]FOTO: DHA FOTO: DHA[/caption]

İSHAK ALATON KİMDİR?

İshak Alaton (d. 1927, İstanbul - ö. 11 Eylül 2016) Türk işadamı. Alarko Şirketler Topluluğu yönetim kurulu başkanıdır. 15 Mayıs 2015'te Yönetim Kurulu Başkanlığını İzzet Garih'e devretmiştir. Leyla Alaton'un ve Vedat Alaton'un babası ve iş ortaklarıdır.

Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olarak 1927'de İstanbul'da doğdu. 8. sınıfa, (kendi deyimiyle gri yıllara) kadar Şişli Terakki'de ve Saint Michel'de okudu. Yokluklar, sıkıntılar yüzünden liseden sonra okuyamadı.

İshak Alaton, ailesine bakabilmek için Mehmet Kavala şirketinde getir götür işlerine başladı. Volvo ithal eden şirket aracılığıyla İsveç Konsolosu ile tanışınca şansı değişti. İsveç'te bir lokomotif fabrikasında kaynakçılık yapmaya başladı.

Bu yıllar İshak Alaton'un dünya görüşünün şekillendiği, sosyal demokrasiyle tanıştığı yıllar oldu. İnsan haklarına saygılı, gelir dağılımının diğer dünya ülkelerine göre mükemmele yakın olduğu İsveç'e hayran kaldı.

28 yaşında Türkiye'ye dönerek Üzeyir Garih ile birlikte Bankalar Caddesi'nde Vefai Han'da bir göz odada ortaklık kurdu. 2000'de 46. kuruluş yılını kutlayan 6 bin çalışanlı Alarko Holding'in temeli atılmış oldu.