Kredi kartı borçlarının 72 aya kadar vadeyle yeniden yapılandırılmasına imkan verilmesi kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşların nefes almasına yardımcı olacak.

Ancak, bankaya değil de artık varlık yönetim şirketine borçlu olan yüzbinlerce kart mağduru için nasıl bir yol izleneceği belirsizliğini koruyor. Bankalar, tahsilinde zorlandıkları ya da tahsil edilemeyeceğini düşündükleri kredi alacaklarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) izniyle kurulan varlık şirketlerine satıyor.

Bu sistemde bankalar örneğin 100 liralık alacağını varlık şirketlerine 30 lira karşılığında satıyor. Türkiye’de sayıları 10’a ulaşan bu şirketler halen bankaların 79 milyar TL’yi aşan batık portföyünün üçte birini yönetiyor. Varlık yönetim şirketleri tahsili gecikmiş alacakların 25 milyar TL’lik kısmını yönetiyor. 54 milyar TL’lik kısmı ise bankalarda bulunuyor.

2.8 MİLYON KİŞİ VAR


İcraya düşen ya da varlık yönetim şirketleri ile protokol imzalayıp borcunu kapatmaya çalışan vatandaşların sayısı 2 milyon 788 bin kişiyi buluyor. Kredi kartı henüz kapatılmayan ya da kapatılmış bile olsa bankaya ödeme yapmaya devam edenlerin borçları doğrudan yeniden yapılandırma kapsamına giriyor. Ancak, varlık yönetim şirketlerine devredilen ve 7.8 milyar TL’lik kart borcunun akıbeti belirsizliğini koruyor. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği’nin verdiği bilgiye göre, haziran ayı itibarıyla tüm kredi kartı anaparalarından 870 milyon TL’lik tahsilat yapılabildi. Yapılandırma kapsamında BDDK’ya yazılı beyanda bulunan varlık yönetim şirketlerinin faiz oranlarında müşteri lehine değişikler yapması bekleniyor.

Risk Merkezi’nin verilerine göre, bireysel kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 1 milyon 673 bin 618 olurken bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı ise 1 milyon 972 bin 758 olarak açıklandı. 2010 yılından bu yana her yıl yaklaşık 900 bin kişi kart borcundan dolayı davalık olurken, 2015 yılında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 1 milyonu aştı.
2016’nın Ocak-Temmuz döneminde kredi kartı borcundan yasal takibe düşen sayısı, borçları varlık yönetim şirketlerine devredilmesi dolayısıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında azalarak 588 bine geriledi.

İzni BDDK verdi, 2003’te kuruldu

Varlık yönetim şirketleri, bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kurumların tahsili gecikmiş alacaklarının satın alınması, yeniden yapılandırılarak tahsil edilmesi amacına yönelik faaliyet gösteriyor. BDDK’dan aldıkları lisans ile faaliyet yapabilen bu şirketler, 2003 yılında çıkan kanunla kuruldu. Sayıları 10’a ulaşan varlık yönetim şirketleri sorunlu dosyaları ihale ile toplam borçtan daha düşük fiyatla satın alıyor. Borçlu kişi de artık bankaya değil dosyayı ihale ile bankadan alan şirkete borçlu hale geliyor.

1