Mehtap Ö. ERTÜRK / İSTANBUL

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu’nun davetlisi olarak sempozyuma katılan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yaptığı konuşmada, yabancının bir yere yatırım yapmak için en çok dikkat ettiği hususun ‘hukuk sisteminin doğru ve düzgün işlemesi’ olduğuna dikkat çekti.

YÜKTE AĞIR PAHADA HAFİF

Cirit, Türkiye ihracatının geleneksel üretim teknikleri ile yapıldığına değinerek, “Almanya ile kıyasladığımızda, onlara aynı ölçüde bir ihracatımız olmasına rağmen, onların ödediği nakliye parası bizden daha az. Demek ki biz yükte ağır pahada hafif şeyler satıyoruz. Demek ki bu geleneksel üretim teknikleriyle, varılacak yer belli bir noktaya kadardır. Burada marka meselesini korumamız gerekir. Bir çok markamız uluslararası arenada rekabet eder durumda. Bunları, milli duruş sergileme adına korumak gerekir” diye konuştu.

Türkiye’de Ar-Ge’ye ayrılan bütçenin batı ülkelerine nazaran son derece az olduğunu belirten Cirit, “Bilgi teknolojilerine geçmemiz gerek. Bununla ilgili gerekli atakları yapıp dünyadaki yerimizi almalıyız” şeklinde konuştu.