SERDAL SARAÇ / MANCHESTER

Ülker, Godiva ve McVitie’s markalarını “pladis” çatısı altında toplayan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’le, İngiltere Manchester’daki fabrikasını gezdik…

Hem McVitie’s bisküvilerinin üretildiği fabrikayı tanıyıp ürünlerini tattık, hem de yatırım planları ve hedeflerini dinledik.

BİSKÜVİ KRALLIĞI!


İngiltere’de hayati öneme sahip olan bisküvi konusunda, McVitie’s açık ara pazar lideri. Manchester’daki fabrika ise 1917’de kurulmuş. Burası, “Jaffa Cakes” denilen, altı yumuşak kek, üstü portakallı jöle ve çikolata kaplı ürünüyle ünlü.

biskuvi

500 çalışanı olan fabrikanın yıllık üretimi ise 51 bin ton bisküvi-kek, 33 bin ton çikolata. Murat Ülker, 3 önemli markayı çatısında toplayan, geçen yıl 120’den fazla ülkede 5.2 milyar dolar ciro elde eden “pladis”i
şöyle anlattı:

“Pladis, 26 bin kişilik bir aile. 73 milletten çalışanımız var. 13 ülkede 36 fabrika ile 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. Yüzde 50 pazar payımız olsa 2 milyar tüketici demektir bu… Yap yap, bisküvi yetişmez… 5 milyar lira yatırım hedefimiz var. Çikolata satışımızı 2 misline çıkaracağız. Bisküvi satışlarımızı yüzde 50’den fazla artıracağız.

HEDEFTE 4 MİLYAR TÜKETİCİ VAR


Atıştırmalık pazarında çetin bir rekabet olduğunu söyleyen Murat Ülker, “Hedeflediğimiz noktaya varırsak, bunun Türkiye’deki gıda sektörüne olumlu etkisi olacak” dedi.

GEBZE ÜS OLACAK


Bu sene 4500 yeni işe alım daha gerçekleşecek. Gebze’de kurduğumuz yeni tesis global olarak tüm AR-GE’mizin kalbi olacak.

GÜNDE 6 MİLYON ADET ÜRETİLİYOR


Manchester şehrindeki McVitie’s fabrikası, Jaffa Cakes isimli ürünüyle tanınıyor… “Kek mi, bisküvi mi” olduğu uzun yıllar tartışılan ve 1991’de mahkeme kararıyla “Kek” olduğuna karar verilen Jaffa Cakes, İngiltere’de çok popüler bir ürün… Öyle ki, günde 6 milyon adet üretiliyor. Kim bilir, belki ileride Türkiye’de de satışa sunulur.

mc-vities

İNGİLTERE'DE 31 TÜRKİYE'DE 7 KİLOGRAM


İngilizler tam anlamıyla bisküvi aşığı… Bisküvi tüketim rekoru da onlarda… İngiltere’de kişi başı ortalama 31 kilo bisküvi yeniyor. Onları 27 kiloyla Hollandalılar ve 26 kiloyla ABD’liler takip ediyor. Türkiye ise bu listede 7.6 kiloyla çok aşağılarda yer alıyor.

ÜRETİM BANDINDAN ÇIKAN BİSKÜVİLERİ YERİNDE TATTIK!


Manchester’daki McVitie’s fabrikasını gezerken hammaddenin nasıl bisküviye dönüştüğünü adım adım izledik.