Bora ERDİN

Ancak AKP, kendisine yakın işadamı Ethem Sancak’a konuyu havale edecekmiş gibi gözüküyor. Bu durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’yla ortaya çıktı.

[caption id="attachment_1088657" align="alignnone" width="670"] Ethem Sancak[/caption]

Rapora göre, geçtiğimiz ay Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yerli otomobilin üretileceği arazinin koordinatları ve yandaş gazetelerde çıkan fotoğraflar ile Ethem Sancak’ın BMC fabrikası için bakanlığa verdiği ÇED raporundaki bilgiler aynı. Yani Sancak, Sakarya Karasu İhsaniye Mahallesi’ndeki arazide yapılacak fabrikada yerli otomobili üretecek. Bunun için de devletten destek alacak.

YİNE KATARLILAR DEVREDE

Sancak, BMC’nin İzmir’deki değerli arazisini ise konut alanı olarak değerlendirecek.
222 bin hektarlık alanda bulunacak fabrikanın kurulma aşamasında 5 bin kişi istihdam edilecek. 2016 yılı sonuna kadar 30-40 araç üretilmesi planlanırken, 2018’de seri üretim başlayacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) 751 milyon liralık teklifle Ethem Sancak’ın satın aldığı BMC’nin yüzde 50’lik hissesinin bir kısmı ise Talip Öztürk ve Ahmet Öztürk’ün oldu. 300 milyon TL sermayesi bulunan Es Mali Yatırım’ın kalan diğer kısmı ise Katar Hükümeti’ne ait. Haziranda gerçekleşen ortaklıkla Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi, Es Mali Yatırım’ın 150 milyon liralık kısmına iştirak ederek yüzde 50 ortak olmuştu.

 

[caption id="attachment_1088658" align="alignnone" width="670"] Yerli otomobil Ethem Sancak’ın Sakarya’da kuracağı BMC fabrikasında üretilecek. Sancak, İzmir’deki değerli fabrika arazisine ise konut yapacak.[/caption]

ARSA FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ

Öte yandan açıklanan yerli otomobil fabrikasının kurulacağı bölgede arazi fiyatları uçtu. BMC’nin üç ay öncesinden ÇED raporu için başvuru yapması “bazı işadamları yerli otomobil fabrikasının yerini önceden mi öğrendi” sorularını akıllara getirdi. Bu arada, yerli diye tanıtılan aracın 2007 yılında piyasaya çıkan Saab tarafından İsveç’te geliştirilip üretilen 9-3 modeli ile aynı platformda üretilen kardeşi Cadillac BLS olduğu ortaya çıkmıştı.