TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni torba tasarıya konulan bir maddeyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) kamu kurum ve kuruluşlarının elindeki hisse ve gayrimenkulleri dahil her türlü varlıklarını satma konusunda süper yetki verildi.
Varlıkları satılacak kurumların arasında Atatürk Orman Çiftliği’nden Ankara’nın en değerli rant alanları arasında kalan Atatürk Kültür Merkezi’ne kadar çok sayıda kurum bulunuyor.

DEV EMLAKÇI OLACAK

ÖİB, yasayla kendisine verilen yeni yetkiyle birlikte Türkiye’nin adeta en büyük emlakçısına dönüşecek. Düzenlemeye göre özel bütçeli kamu idareleri, ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseleri ile başta gayrimenkulleri olmak üzere her türlü varlıklarını satması için ÖİB’ye devredebilecekler. Satışı gerçekleştiren ÖİB, yaptığı masrafları düşecek, satış bedeli üzerinden tıpkı emlakçılar gibi yüzde 5 komisyonu alıp arta kalan geliri ilgili kuruma devredecek.
Normalde kamu kurumları kendi varlıklarını kendilerini satabiliyorlar. Ancak bu kurumların tamamı Kamu İhale Kanunu (KİK) ile Devlet İhale Kanunu’na (DİK) tabi satış yapabiliyor. ÖİB ise her iki ihale kanununa da tabi olmadığı gibi elinde “imar değişikliği yapma” yetkisi de bulunuyor. Dolayısıyla ÖİB, örneğin imarında 3 katlı kamu binası görünen Karayolları’na ait şehir içindeki değerli bir gayrimenkulün imarını 50-100 katlı ticari binaya dönüştürüp ihale yasalarına tabi olmadan satabilecek. Bu sayede büyük bir yeni rant imkanı ortaya çıkmış olacak.

40

Hedef vakıf malları mı?


Kamu mallarıyla ayrı bir statüdeki vakıf mallarının satış yetkisinin ÖİB’ye verilmesi kafalarda ciddi soru işaretleri oluşturdu. Örneğin, ÖİB’nin mallarını satabileceği kurumlar listesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü de bulunuyor. Bu kurumun portföyündeki milyarlarca liralık vakıf varlıklarının imarları değiştirilerek bazı kurumlara kolay yoldan satışı için mi düzenlemenin çıkarıldığı yönünde ciddi kaygılar ifade ediliyor.

felek