İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyadaki en büyük mülteci sorunu yaşanıyor. Ancak dünyanın milli gelirinin yarısından fazlasını elinde bulunduran en zengin 6 ülkenin kapıları mültecilere kapalı. ABD, Almanya, Çin, Japonya, İngiltere ve Fransa sadece 2.1 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Dünyada şu anda ülkesinden ayrılmak zorunda kalan 65 milyon insan bulunuyor. 20 milyondan fazla insan da yasal mülteci statüsünde yer alıyor. Birleşmiş Milletler’in mülteci raporu ve Dünya Bankası’nın milli gelir verileri, zengin ülkelerin mülteciler konusunda duyarsız kaldığını ortaya seriyor. Dünyanın toplam milli gelirinin yüzde 56.5’ini elinde bulunduran bu 6 ülke, dünyadaki mültecilerin sadece yüzde 8.8’ine kapılarını açmış durumda. Buna karşın en fazla mülteciye ev sahipliği yapan 6 ülke ise dünya gelir sıralamasında alt sıralarda yer alıyor.

multeci

İLGİLİ HABERMacar Başbakan: Türkiye istikrarsızlaşırsa, AB'ye on milyonlarca mülteci gelirMacar Başbakan: Türkiye istikrarsızlaşırsa, AB'ye on milyonlarca mülteci gelir

Ürdün, Türkiye, Filistin, Pakistan, Lübnan ve Güney Afrika dünyada mültecilere en fazla kapılarını açan ülkeler. 11.9 milyon mültecinin yaşadığı bu ülkeler, dünyadaki toplam mültecilerin yüzde 50’sine ev sahipliği yapıyor. Bu 6 ülkenin ise dünya milli gelirinden aldığı pay sadece yüzde 1.9. Bu zengin ülkeler arasında en fazla mülteciye sahip ülke Almanya. 736 bin mültecinin olduğu Almanya’yı, 559 bin mülteci ile Amerika Birleşik Devletleri takip ediyor.

SADECE PARA VERİYORLAR


Mültecilere kapılarını kapatan en zengin 6 ülke, bu önemli sorun karşısında sadece para vererek hareket ediyor. Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne bu 6 ülke yaklaşık 2 milyar dolarlık yardım yaptı. Ancak uzmanlar, barınma, yiyecek, su ve diğer ihtiyaçlar için yapılan bu para yardımının mülteciler için yeterli olmadığı görüşünde. Mültecilere ev sahipliği yapma sorumluluğunun onların morali açısından daha önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, zengin ülkelerin yardımları kullanarak gelişmekte olan ülkelerdeki mültecilerin oralardan ayrılmamasını amaçladıklarını kaydettiler.