Erdoğan SÜZER / ANKARA

AKP’de yaşanan iktidar kavgası ekonomiyi gerdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki iktidar kavgası gözleri oluşacak yeni kabinedeki ekonomi yönetimine çevirdi. Ekonomi yönetimi, yeni başbakana göre yeniden şekillenecek.  Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinin ardından kurduğu kabinede Mehmet Şimşek’e ekonominin kaptan köşkünü verdi.

ŞİMŞEK KABİNE’DE KALABİLİR


Maliye, Kalkınma, Gümrük, Dış Ticaret ve Sanayi gibi ekonomiyle ilgili bakanlıklar Erdoğan-Davutoğlu mutabakatıyla belirli dengeler gözetilerek oluşturuldu. Davutoğlu’nun ayrılıp yerine yeni başbakanın gelmesi halinde kabinenin tamamen Erdoğan’ın belirleyeceği isimlerden oluşacağı ifade ediliyor. İşte önümüzdeki dönemde ekonomi yönetiminde öne çıkması beklenen isimler:

Halen Başbakan Yardımcısı olarak ekonomiyi yöneten Mehmet Şimşek, Ali Babacan sonrası piyasalara güven vermek amacıyla biraz da zorunlu olarak tercih edilmişti. Yeni hükümetin, ortaya çıkan sürpriz kavga nedeniyle piyasaya daha fazla güven verme ihtiyacı duyacağı, dolayısıyla Şimşek’in görevinde kalabileceği ifade ediliyor. Bununla birlikte kabinede radikal değişime karar verilmesi halinde Şimşek’in kabine dışı bırakılması ya da başka bir bakanlıkta görevlendirilmesi de ihtimaller arasında değerlendiriliyor.

DAMAT KAPTAN KÖŞKÜNE ÇIKABİLİR


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, seçimlerin ardından kurulan kabinede ekonomi yönetimi için düşünülmüş, ancak piyasalarda olumsuz algılamalara yol açabileceği endişesiyle Enerji Bakanlığı’na getirilmişti. Davutoğlu’nun ardından başbakan olabilecek milletvekilleri arasında da ismi geçen Albayrak’ın, radikal bir kabine değişikliğine karar verilmesi halinde ekonominin kaptan köşkünü Şimşek’ten devralabileceği ifade ediliyor. Enerjide işlerin kötüye gitmesinin yanı sıra bakanlığı döneminde olası bir maden kazası yaşanması halinde faturanın Albayrak’a kesilme riskinin de bu değişim ihtimalini güçlendirdiği belirtiliyor.

NACİ AĞBAL GARANTİ LÜTFİ ELVAN SÜRPRİZ


Erdoğan’ın en güvendiği bakanlar arasında ön sıralarda sayılan Naci Ağbal’ın mevcut Maliye Bakanlığı koltuğu yeni kabinede de garanti olarak görülüyor. Bununla birlikte Ağbal’ın kabinede Şimşek’in yerine ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine kaydırılabileceği belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ise Davutoğlu’na en yakın isim. Hatta Elvan için, Davutoğlu’nun atadığı tek bakan yorumları yapılıyor.
Dolayısıyla Elvan’ın yeni kabinede yer almamasının sürpriz olmayacağı ifade ediliyor. Elvan’ın, Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevlerine getirildiğine de dikkat çekiliyor. Ekonomiyle ilgili Kalkınma, Ekonomi, Sanayi, Gümrük ve Tarım bakanlıklarında ise performans ölçekli revizyonlar olabileceği belirtiliyor.

HAZİNE KRİZİ BİTİYOR


Zirvedeki kavga bürokrat atamalarında da kendini göstermiş, çekişme nedeniyle özellikle Hazine Müsteşarlığı’na 1.5 yılı aşkın süredir atama yapılamamıştı. Davutoğlu sonrası kurulacak hükümette Erdoğan’ın Hazine Müsteşarlığı makamına istediği ismi getirebileceği belirtiliyor. Aynı şekilde anlaşmazlık nedeniyle aylardır boş bekleyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı koltuklarının kısa sürede doldurulacağı ifade ediliyor.