Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in 45 yaş altı çalışanların BES’e otomatik katılımıyla ilgili yürütülen, zorunlu bireysel emeklilikle ilgili çalışmalarını sosyal güvenlik müşaviri Ahmet Ağar, sozcu.com.tr için değerlendirdi. BES’in isteğe bağlı olması gerektiğini ifade eden Ağar, “Konut edindirme kesintisinde de aynı şeyler söylendi, herhangi bir tasarruf görülmedi, başka alanlara harcama yapıldı. Vaatler aynıydı, vatandaş yıllarca bu fonlara para ödedi ama sonunda başka yerlere bu paranın harcandığı da görüldü. BES’e otomatik katılım da bunun gibi olabilir ve bu nedenle zorunlu olmamalı, isteğe bağlı olmalıdır” dedi.

13 MİLYON ÇALIŞAN KATILACAK

Hükümet’in hazırladığı zorunlu BES’e göre 45 yaş altındaki yaklaşık 13 milyon çalışani, asgari 100 TL katkı payı ile otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Ödenen katkı payları ve bunların getirileri, kişilerin kendi adlarına açılan bireysel hesaplarda tutulacak. Çalışan en az 6 ay zorunlu olarak sistemde kalacak, daha sonra isterse parasını çekerek ayrılabilecek. Otomatik katılım sisteminde BES’tekine benzer bir devlet katkısı desteği de öngörülüyor.

Otomatik katılımla ilgili 2014 yılında başlatılan pilot uygulamaya 604 çalışan katıldı. Bu çalışanlara bireysel emeklilik mevzuatına uygun olarak 60 gün içinde sistemden ayrılma imkanı verildi. Süre sonunda 604 çalışandan 4’ü bu hakkını kullandı.

10 YILDA 100 MİLYAR TL

Başbakan Yardımcısı Şimşek, otomatik BES’in başlangıcından sonraki 10 yıllık süre içinde de 100 milyar TL’nin üzerinde bir ek tasarrufun ülke ekonomisine kazandırılacağının düşünüldüğünü söyledi.

ASGARİ ÜCRETLİYE ZORUNLU TASARRUF!

Türkiye’de çalışanların yaklaşık üçte biri asgari ücret alıyor. Asgari ücretle çalışan insanlardan zorla prim alınarak yapılacak olan tasarrufun vatandaşa ilk etapta faydasından daha çok zararı olacağına dikkat çeken Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Arslan, “Devlet kendi vatandaşına zorla prim vereceksin dememelidir. Daha önce de yıllarca konut edindirme kesintisi gibi uygulamalarla o fonlara para ödendi, ancak başka yerlere harcandığı da görüldü. Kişinin ihtiyacı ve imkanı yoksa zorla tasarruf yaptırılamaz. Bireysel emeklilik sistemi isteğe bağlı olmalı, isteyen girmeli, istemeyen girmemelidir. Vatandaşın zorunlu olarak bu kapsama alınması, sosyal hukuk devleti ilkelerine de evrensel hukuka da uygun bir sistem değildir” dedi.