Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirildiği Fikirtepe’yi gezen Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, “Müteahhitler, vatandaşla yılsonuna kadar anlaşamazsa devreye gireceğiz” dedi

2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ve kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yeterli düzeyde ilerleyemeyen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki devreye girdi. Geçtiğimiz perşembe günü Fikirtepe’deki inşaat şantiyelerini ve sorunlu bölgeleri gezen Özhaseki, daha sonra bölgede proje üreten 17 inşaat firmasının girişimiyle kurulan Fikirtepe Platformu’nun temsilcileriyle bir araya geldi. Fikirtepe için bakanlıkta bir grup kurduklarını belirten Özhaseki, müteahhit, vatandaş ve arsa sahiplerinin iyi niyetli davranmasını, aksi takdirde bakanlığın gerekli bütün önlemleri alacağını belirtti.

HAKLARINI ALABİLİRİZ

Fikirtepe’nin ucu açık bir süreç olmadığını ve bölgenin iki yıl içerisinde tamamlanmak zorunda olduğunu kaydeden Özhaseki bakanlığın bu konuda kesin kararlı hareket edeceğini vurguladı. Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü:
“Amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemek. Eğer bir adada 3’te 2 çoğunluğa ulaşan müteahhit varsa harekete geçmesi gerekir. 3’te 2 çoğunluğa ulaşamayan ya da mali sıkıntı çeken müteahhitler isterlerse haklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak devralacağız. Fikirtepe’de vatandaş, arsa sahipleri ve müteahhitler mağdur olmayacak. Bölgedeki anlaşmazlıkların önüne geçtikten sonra hızlı bir şekilde altyapı sorunlarını çözeceğiz” dedi.
Fikirtepe’de Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinde 61 adada devam eden kentsel dönüşümde anlaşmaları gerçekleştiren firmalar teslime gün sayarken bazı firmaların ikna süreçleri de devam ediyor. Bölgedeki çalışmalarda; arsa sahibi, vatandaş ve müteahhit tarafından bugüne kadar çeşitli şekillerde engellenmesi nedeniyle tıkanıklıklar yaşanmaya devam ediyor.

Üzerimize düşeni yapacağız


BAKAN Mehmet Özhaseki’nin açıklamalarını değerlendiren Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, artık Fikirtepe’de vatandaşın da, arsa sahibinin de, müteahhitlerin de üzerine düşeni yapacağını söyledi. Nuhoğlu, “Sürecin önünü tıkayan sorunlar her ne ise bakanımızın da dediği gibi çözülerek Fikirtepe tamamlanacak” dedi.
Pana Yapı CEO’su Kürşat Ufuk da bölgedeki sürecin Fikirtepe’nin değerine yakışır şekilde hız kazanması gerektiğini belirterek, “Bu durum, tek bir proje ya da firmadan bağımsız olarak tüm bölge kalkınmasına ve Fikirtepe’nin tamamlanmasına yardımcı olacak” diye konuştu.
Baysaş İnşaat Başkanı Şemsettin Aydın ise bundan sonraki sürecin, Bakan Özhaseki’nin de direkt kontrolüyle daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğine inandıklarını kaydetti.

10