Suriye Ordusu, ülkedeki ateşkesin sona erdiğini duyurdu. Suriye resmi haber ajansı Sana tarafından yayımlanan açıklamada, muhalif güçlerin ateşkes ile ilgili hiçbir noktaya uymadığı iddia edildi. Ateşkesin birçok bölgede 300'den fazla kez ihlal edildiğini kaydeden resmi açıklama, Suriye Ordusu'nun azami itidalli davrandığını vurguladı.

Ateşkesin sona ermesinin ardından Halep kenti akşam saatlerinde yeniden havadan savaş uçakları ve karadan topçu birlikleri tarafından vurulmaya başladı.

Suriye'de Beşar Esad rejimi ile muhalif güçler arasındaki ateşkes ABD ve Rusya'nın arabuluculuğuyla ilan edilmişti.

HALEP'TE YARDIM KONVOYLARI VURULDU


Birleşmiş Milletler, insani yardım taşıyan kamyonlarının Halep yakınlarında vurulduğunu açıkladı.

Yazılı açıklamada konvoyun hava saldırısında mı vurulduğu belirtilmedi. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de konvoyun muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep'e yardım götürürken vurulduğunu bildirdi.

İLGİLİ HABERSon dakika... BM yardım konvoylarını durdurma kararı aldıSon dakika... BM yardım konvoylarını durdurma kararı aldı

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura kuşatma altındaki sivillere yardım götüren konvoyun uzun süren izin ve hazırlık süreci sonunda yola çıkmış olduğunu belirtti ve saldırıyı "zorbalık" olarak niteleyerek kınadı.

Suriye hükümeti saldırıyla ilgili açıklama yapmadı.

KERRY: SURİYE ORDUSUNA SALDIRIDAN DOLAYI PİŞMANIZ


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada Suriyeli askerlerin yanlışlıkla vurulmasının ‘korkunç’ olduğunu ve bundan ‘pişmanlık duyduklarını’ belirtti. Avustralya ve Danimarka da hava operasyonuna destek verdiklerini duyurmuş, Avustralya Savunma Bakanlığı saldırıda ölen ve yaralanan Suriyeli askerlerin ailelerine üzüntülerini iletmişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Deyr ez Zor’u vuran hava operasyonunu ‘alçakça bir saldırı’ olarak nitelendirmişti. Alman Savunma Bakanlığı ise, söz konusu hava operasyonuna Alman Ordusu'nun katılmadığını duyurdu. Bakanlık sözcüsü Jens Flosdorff, bölgede görev yapan Alman keşif uçaklarının kısa vadeli hedef seçimi ve bombardımanlar konusunda faaliyet göstermediğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı cumartesi günü Irak yönünden gelen ABD savaş uçaklarının Deyr ez Zor'da yaptığı saldırıda 60’dan fazla Suriye askerinin öldürüldüğünü duyurmuş, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, askeri kaynaklara dayanarak en az 90 Suriyeli askerin öldüğünü açıklamıştı.