Yüksek yargıda “cemaatçi hakim ve savcıları uzaklaştırmak” adı altında hazırlanan ve Danıştay ile Yargıtay’ın yapısını değiştiren yasa Meclis’ten geçti. Yasayla, Yargıtay’da 170, Danıştay’da 60 üye; emekliye ayrılmak ya da alt mahkemelerde görev yapmakla karşı karşıya bırakıldı. Yeni üyelerin seçiminin nasıl ve ne zaman olacağı merak konusu…

68 İSMİN YERİ GARANTİ!


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, (HSYK) yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonraki 5 gün içinde Danıştay ve Yargıtay’a, görev süresi dolan üyeler arasından seçim yapacak. Yargıtay ve Danış tay başkanları, yardımcıları ve başsavcıları dışındaki üyelerin görevi bitmiş kabul edilecek. Görev yeri garanti olanların Yargıtay’da 49, Danıştay’da 19 kişi olduğu bildirildi.

249 ÜYE BOŞA ÇIKACAK


Yargıtay’ın halen 516 kadrosu var ama bunlardan şu anda 480’i dolu. Kanunla üye sayısı önce 310’a, daire sayısı da 46’dan 24’e indirilecek. Boşa çıkarılan üyelerden Yargıtay üyeliğine atanma olsa bile yine 170 Yargıtay üyesi boşa çıkacak. Danıştay’da ise 195 olan üye sayısı 116’ya, daire sayısı da 17’den 10’a düşürülüyor. Mevcut Danıştay üyelerinden de 79’u açıkta kalacak.


MİT, ‘CEMAATÇİ’ LİSTESİ VERDİ


MİT’in verdiği listeye göre Yargıtay’da “cemaatçi” olarak bilinenlerin sayısının 138 olduğu, bu nedenle sosyal demokrat üyele rin de bu değişimden önemli ölçüde etkileneceği belirtildi. Aynı durumun Danıştay üyeleri için de geçerli olduğu ifade edildi.


YARGIYA GÜVENİ ARTIRMAK İÇİN


HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, yapılan yasal düzenlemeden sonra neler yaşanacağını SÖZCÜ’ye şöyle anlattı: “Üye seçimi, Adalet Bakanı’nın başkanı olduğu, toplam 22 üyeli HSYK Genel Kurul üyeleri tarafından gerçekleştirilecek. Seçim mevcut Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından yapılacak. Seçimde üyelerden 12’sinin oyunu alan Yargıtay ve Danıştay üyesi olacak. Türkiye’de yargıya güvenin yüzde 30’a indiğini söyleyenler var. Şunu biliyoruz: Yargı bazı siyasi davaların etkisiyle önemli ölçüde güven kaybına uğradı. Toplumun kutuplaşması da güven kaybını biraz daha tetikledi. Yargıya güven iyi hakimlerle olur. Hedefimiz de liyakatli hakimlerle bunu başarmak.”


‘MAAŞ KAYIPLARI OLMAYACAK’


“Mevcut Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından yeniden yüksek yargıya seçilemeyenler de birinci sınıf illere atanacak. 1. sınıf hakimliğe ayrıldıkları için Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler arasında özlük hakları bakımından çalışırken ve emeklilik yönünden bir maaş kaybı olmayacak. ”