Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Başbakan Yıldırım Başkanlığı’nda Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki 'Çakmak Salonu'nda yapılan 'çok gizli' nitelikli toplantı ilk defa karargah dışına taşınmış oldu. Böylelile TSK'nın en önemli toplantısının sekreteryasını da ilk kez Başbakanlık yapmış oldu. YAŞ'ın bu yılki kritik toplantısı ise 5 saat sürdü. Önceki yıllarda 3 gün süren şura çalışmalarını bir günde tamamladı. Askerler toplantının ardından Köşk'ten ayrıldı. Başbakan Binali Yıldırım da YAŞ'ta alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunmak için Ak Saray'a gitti. Cumhurbaşkanı'nın da akşam YAŞ üyelerine yemek vereceği duyuruldu. YAŞ'taki TSK'nın geleceğini şekillendirecek kritik kararların açıklanmasına ilişkin ise iki ihtimal ortaya çıktı. Birincisi; kararın yemeğin hemen ardından açıklanması ikincisi ise sabah saatlerine bırakılması... Kararın; Cumhurbaşkanlığının yanı sıra Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı'nca da açıklanabileceği ihtimaller arasında. İşte kritik YAŞ'tan notlar...

Kapıda sivil korumaların görev yapması dikkat çekti. Kapıda sivil korumaların görev yapması dikkat çekti.

KAPIDA SİVİL KORUMALAR


Toplantı salonunun kapısında bu defa askerlerin yerine sivil korumaların (polislerin) beklediği gözlendi.


FOTO:DHA FOTO:DHA

'KALIN DOSYALAR'


Darbe girişiminin gölgesinde girilen bu yıl YAŞ'ın 'önemi' komutanların ve Milli Savunma Bakanı'nın dosyalarına da yansıdı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık toplantıya kalın bir dosya ile katılırken Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ise 4 büyük dosya ile toplantıya katıldı.

FOTO: 2015'deki YAŞ toplantısı 'sakin' geçmişti. FOTO: 2015'deki YAŞ toplantısı 'sakin' geçmişti.

GEÇEN YILKİ YAŞ 'SAKİNDİ'


Geçen yılki 'ihraçsız' geçen YAŞ'taki toplantıda çekilen fotoğraf ise bu yılki toplantının önemini gözler önüne serdi.

MASADAKİ KORGENERAL


Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıda Fikri Işık, Milli Savunma Bakanı olarak ilk defa yer aldı. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele de katıldı.

MENDİ DE KATILDI


YAŞ toplantısına, TSK’dan ihraç edilen eski 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yerine atanan İsmail Metin Temel, masadaki korgeneral rütbesi ile katıldı.


ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİLER



Başbakan Binali Yıldırım, Yüksek Askeri Şura üyeleri ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. Başbakan Yıldırım ve kuvvet komutanları aslanlı yolda yürümelerinin ardından, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı.

Misak-ı Milli kulesine geçilmesinin ardından ise Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Yıldırım’ın defterde yer alan ifadeleri şöyle: “Aziz Atatürk, Yüksek Askeri Şura üyeleri olarak huzurunuzdayız. Kurduğun Türkiye Cumhuriyetini daima yüceltip istiklal ruhuna sadık kalarak, ülkemizi istikbale emniyet ve güven içinde taşıma azmindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de demokrasiye ve milli iradeye sadakatle bağlı olarak ülkemize hizmet etmeye devam edecektir.

yas-2016-ic-4

Türkiye, 15 Temmuz gecesi ikinci bir kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkmıştır. Milletimiz, iradesini hiçbir vesayet odağına teslim etmeyeceğini göstermiş, ülkesine ve demokrasisine kahramanca sahip çıkmıştır. Milyonlarca insanımız, gözünü kırpmadan şehadete koşarken bu yüce millet milli mücadeledeki istiklal ruhunu koruduğunu bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Devletimize, milletimize ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır. 2016 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının, ülkemize, milletimize ve TSK’ya hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Huzurunda bir kez daha ifade etmek isterim ki bu millet kıyamete kadar dimdik ayakta kalacak. Bu vatan, dünya var oldukça bütünlüğünü koruyacak. Bu bayrak, kanımızın son damlasına kadar göklerde dalgalanacak. Bu ezanlar, bu salalar bu semalarımızda sonsuza kadar yankılanacak. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun.”





yas-2016-ic Başbakan Binali Yıldırım ve YAŞ üyeleri Anıtkabir'i ziyarette bulunup, çelenk bıraktılar.

EMİR SUBAYLARI YOK


Her YAŞ toplantısı öncesi gerçekleştirilen Anıtkabir ziyaretinde de bu kez dikkat çeken bir ayrıntı vardı. YAŞ üyesi komutanlarının emir subayları, yanlarında yer almadı. TSK’daki terfi ve atamanın ele alındığı şuranın en önemli gündemini ise FETÖ darbe girişimi oluşturdu. Toplantı dolayısıyla Çankaya Köşkü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri Çankaya Köşkü üzerinde uçarken köşk çevresinde özel harekat polisleri bekledi.

İLGİLİ HABERSon dakika haberi TSK'dan 149 general ve amiral kovulduTSK'dan 149 general ve amiral kovuldu