Ankara kulislerine göre, beşinci partinin MHP içinden çıkacağı konuşuluyor. Parti yönetimi, Başbakan Yardımcısı olan Tuğrul Türkeş’in kurduğu Büyük Türkiye Partisi ile rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurduğu Büyük Birlik Partisi’nin başarılı olamadığını savunarak, “Bizden ayrılarak kurulan iki partinin de sonu hüsran oldu. Üçüncü parti girişiminin de akıbeti belli” yorumunu yapıyorlar.

EN SON ÇARE


Meral Akşener cephesi ise şu ana kadar bu konuyu dile getirmekten özenle kaçındı. Akşener tüm iç hukuk yollarını deneyerek MHP’de değişim yapmaya kararlı. Ancak, sonuç alamadığı ve mağdur olduğu takdirde beşinci parti seçenek kartını da bir kenarda tutuyor.

MHP’nin içinde bulunduğu sıkıntılı süreç ile terör eylemleri yüzünden HDP’nin baraj altı riski taşıması nedeniyle, Kasım ayında erken seçime gidileceğine dönük kulisler de hızlandı. Bu senaryo gerçekleşirse sıfırdan bir siyasi partinin kurulup seçimlere kadar teşkilatlarını kurması çok zor görünüyor. Seçime katılabilmek için 81 ilin üçte birinde ve ilçelerinde teşkilat kurmak, büyük kongresini yapmak ya da TBMM'de en az 20 milletvekili ile temsil edilme şartı bulunuyor.

DP BAŞKANI OLUR MU ?


Bu nedenle Akşener’in olası bir erken seçim ihtimaline karşı en son çare olarak Demokrat Parti’nin başına geçeceği iddiası da var. Akşener ve ekibi, “Biz MHP dışında başka bir parti içinde siyaset yapmayız” dese de bir erken seçimin bu düşünceyi yumuşatacağı ifade ediliyor.

Akşener’in Demokrat Parti’nin başına geçmesi halinde sadece milliyetçi-ülkücü tabandan değil merkez sağ seçmenlerinden de ciddi oy olacağı tahmin ediliyor. Akşener'in yeni kurulacak ya da başına gececeği bir partinin en az yüzde 20 oy alacağı öngörülüyor. Ramazan Bayramı sonrası kulisleri hareketlendiren bu senaryoların tedbir kararına yapılan itirazın sonucu ile yeniden imza toplayıp kongre yapma girişimlerinden alınacak neticeye göre daha da netleşmesi bekleniyor.

Meral Akşener, MHP’den ihraç edilirse ya da seçimli kongre 2017 ve ya 2018’e ertelenirse yolunu nasıl çizeceğine karar verecek. Akşener’i destekleyen grup içinde, “AKP ve Saray MHP’de değişime izin vermeyecek gözüküyor. Halkın desteğini ve rüzgarını arkamıza aldık. Bu enerji ve sinerjiyi beşinci partiye taşıyalım. Siyasete Demokrat Parti’de devam edelim” söylemleri dolaşmaya başlandı.

GRUP KURMA İDDİASI


Beşinci parti hamlesi hayata geçerse Meral Akşener’in Meclis’te beşinci grubu kuracağı da iddialar arasında. Akşener’in büyük bölümü MHP’den olmak üzere partileri ile sorun yaşayan bazı milletvekillerini de transfer ederek Meclis’te en az 20 milletvekilinden oluşan bir grup kuracağı ve Akşener milletvekili olmadığı için, Oktay Vural’ın Grup Başkanı yapılacağı konuşuluyor.