Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin ardından ilk kez basının karşısına çıkan ABD Büyükelçisi John Bass, Güneydoğu'da PKK terör örgütüne yönelik sürdürülen operasyonlara "tam destek" verdi. PKK'nın "şiddet ortamında özerlik ilan etmesi uygunsuz" diyen, PKK'ya "derhal silah bırakma" çağrısı yapan Amerikalı Büyükelçi, ülkesinin PYD'ye ise "silah vermediğini" açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "ikiyüzlüler" açıklamasını da isim vermeden yanıtlayan Bass, "bize ikiyüzlü denildiğinde derinden şaşırıyorum. Çünkü Türk yetkililere, hem kamuoyu önünde, hem de görüşmeler basın özgürlüğü konusunda sırasında hep aynı mesajı veriyoruz" dedi.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği'nin toplantısında, Türkiye'deki ifade özgürlüğünden, Fethullah Gülen'in ABD'deki durumuna, güneydoğudaki operasyonlardan, Suriye'ye kadar tüm sorulara yanıt verdi. Amerikalı Büyükelçi'nin yanıtlamadığı tek soru ise, Reza Zarrab sorusu oldu. Bass, bu konuda "yürüyen bir federal soruşturma konusunda konuşmam uygun olmaz" demekle yetindi.
Amerikalı Büyükelçi'nin mesajları şöyle;

"GÜNEYDOĞU'DAKİ PKK'YLA MÜCADELE OPERASYONLARI TÜRKİYE'NİN HAKKI"

ABD, Türk hükümetinin vatandaşlarını terör tehdidine karşı koruma hakkını güçlü şekilde desteklemektedir. Bu, her hükümetin hakkı ve temel sorumluluğudur, Kentsel alanların bu mücadele sırasında gördüğü hasardan rahatsız oluyorum. Ancak bunun nedeni, PKK'nın tutumudur.

"PKK DERHAL SİLAH BIRAKMALI"

Siyasi amaçlar elde etmek için silah kullanılmasına karşıyız. PKK, bu şiddet ortamı içinde özerklik ilan etmeyi ve terörist saldırılarda bulunmayı seçti. Bu yol kesinlikle uygunsuz. PKK derhal silah bırakmalı ve böylece görüşmelere geçilmeli.

PYD'YE SİLAH VERMİYORUZ"

Suriye'de birlikte çalıştığımız her gruba, IŞİD'le mücadele konusunda işbirliği yapmakta olduğumuzu gayet açık ifade ettik. Türkiye'deki terörist faaliyetlere ülke dışından gelen desteklere ilişkin Türk hükümetinin ithamlarını dikkatle inceliyoruz. ABD, PYD'ye silah ya da mühimmat vermiyoruz. Türk hükümeti, Güneydoğu'da bir teröristten ele geçirdiği Amerikan silahının bilgisini bizimle paylaştı. İncelediğimizde, bunun Irak ordusuna verdiğimiz silahlardan olduğunu belirledik.

"TÜRK HÜKÜMETİNİN PYD ENDİŞESİNE HASSASİYETLE YAKLAŞIYORUZ"

Türk hükümetinin, Suriye ile olan tüm sınırın PYD tarafından kontrol edilmesine yönelik endişesini farkındayız. Türk hükümeti, böyle bir durumun ulusal güvenliğini tehdit edeceğine inanıyor. Bu nedenle biz de bu konuda son derece hassasız. IŞİD kontrolündeki bölgeye giriş çıkışlar son dönemde, Türk hükümetinin üstün gayreti nedeniyle azaldı. Sınır bölgesinin kontrolünün doğru güçlerde olması için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Bu konuda, bir sorun halledilirken, başka bir sorun ortaya çıkmasını istemiyoruz. Herhangi bir grubun da, IŞİD'le mücadele adı altında bölgedeki demografiyi değiştirmesine karşıyız"

"ABD İKİYÜZLÜ DENİLİNCE ÇOK ŞAŞIYORUM"

Bize ikiyüzlü denilince çok şaşırıyorum. Amerikalılar ikiyüzlü davranmadı. İfade özgürlüğü konusundaki mesajlar kamuoyu önünde ve özel görüşmelerde Türk hükümetine hep aktarıldı.”

"OBAMA'YA DA HER GÜN HAKARET EDİYORLAR. RAHATSIZ OLUYORUZ AMA DAVA AÇMIYORUZ"

ABD adalet sisteminde hareket ve nefret dolu konuşmalar incitici bulunur, ama bizim yasal sistemimiz ifade özgürlüğü üzerine kurulmuştur. Başkan Obama'nın İnstagram hesabına her gün çok sayıda hakaret içeren mesaj geliyor. Keza, benim şahsi hesabım ve Büyükelçilik hesaplarına da öyle. Bundan elbette rahatsız oluyoruz. Ancak bizim yasal sistemimiz farklı, dava açmıyoruz.

"SURİYE'NİN GELECEĞİNDE ESAD'I GÖRMÜYORUZ"

Suriye’de kimse ateşkesten yararlanıp demografik yapıyı değiştirmeye kalkmasın. Türk hükümetiyle Suriye’nin kuzeyinde ortak bir güç için çalışıyoruz. Suriye'nin geleceğinde de Esad'ı görmüyoruz. Ancak ülkenin geleceğine, Suriyeliler karar verir.

"İNCİRLİK ÇATIŞMA BÖLGESİNE ÇOK YAKIN O YÜZDEN AİLELER GERİ ÇAĞIRILDI"

İncirlik, IŞİD'le mücadele açısından büyük önem taşıyor. Türk hükümeti, koalisyon ülkelerinin İncirlik'i kullanmasına izin verdiği sürece, operasyonlarımızın merkezinde olmaya da devam edecek. Ancak İncirlik IŞİD'le mücadele operasyonlarının bölgesine çok yakın olduğu için, ABD Savunma Bakanlığı, oradaki Amerikalı görevlilerin ailelerinin ABD'ye dönmelerine karar verdi. Bakanlık, tekrar tekrar benzer kararları almak zorunda kalmamak için, İncirlik'le beraber, İzmir ve Muğla'daki NATO üslerindeki Amerikan askerlerinin aileleri için de geri dönme talimatı verdi.

"GÜLEN HAREKETİNİN YASA DIŞI BAĞIŞLARI İNCELENİYOR"

Fethullah Gülen hareketine mensup kişilerin ABD'de siyasetçilere yasa dışı bağış yaptıklarına ilişkin iddialar oldu. Bu iddiaları, şu anda ABD Federal Seçim Kurulu incelemeye aldı. Eğer ABD topraklarında suç işlendiğine ilişkin iddialar olursa, bunlar araştırılır.