ADANA Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, Ceyhan İlçe Belediye Başkanlığı döneminde 'İhaleye fesat karıştırıp 4 milyon lira kamu zararına yol açtığı ve rüşvet aldığı' iddiasıyla 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı mahkemede suçlamaları kabul etmedi. Sözlü, "Yargılanmaktan kaçacak bir kişi değilim. Alnım açık, veremeyeceğim hiç bir hesap yok" dedi.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 24 Kasım 2014'te 'Vatanını ve Adana'yı seven bir devlet memuru' rumuzuyla isimsiz ihbar mektubu gönderildi. Mektupta, Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde bazı sokak ve caddelerin parke taşı ihalesinde, iş tamamlanmamasına rağmen tüm ödemeleri yaptığı ve eksik kalan işi de Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ASKİ kanalıyla tamamlatmaya çalıştığı iddia edildi. İddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Ceyhan'a giden polis ekipleri söz konusu mahallelerde inceleme yaptı. Polis, yaptığı fiziki tespitlerde ihaleye konu olan ve bitmiş olması gereken yerlerin bazılarının tamamlanmadığını bazılarında ise çalışmanın devam ettiğini belirledi. Bilirkişi heyeti de yaklaşık 3 milyon TL'lik kamu zararının oluştuğuna yönelik rapor hazırladı.
SÖZLÜ'YE YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU
Cumhuriyet Savcısı, soruşturma kapsamında Başkan Hüseyin Sözlü'yü İçişleri Bakanlığı'ndan izin aldıktan sonra ifadeye çağırdı. Suçlamaları kabul etmeyen Sözlü'ye Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine nöbetçi mahkemece yurt dışı yasağı konuldu. Soruşturma sonunda Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan 41 sayfadan oluşan iddianamede yer alan iddialara göre Ceyhan İlçesi'ne bağlı Şahin Özbilen, Hürriyet, İstiklal ve Cumhuriyet Mahallelerinde muhtelif cadde ve sokaklarda yapılan kilitli parke taşı, bordür taşı, yağmur oluğu, kaldırım ve yolların yapımı işi için ihale açıldı ve Alp İnşaat firması ihaleyi kazandı. Ancak, firmaya işi tamamlamadan yaklaşık 4 milyon lira fazla ödeme yapıldığı ve ihaleyi alan firma bu paranın bir kısmını Sözlü'ye rüşvet olarak verdi. Sonradan Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan Hüseyin Sözlü, ASKİ kanalıyla yapılmayan işlerin tamamlanması için yaklaşık 200 bin metrekare parkeyi Ceyhan'a gönderdi. Savcı, Hüseyin Sözlü hakkında, 'Edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet almak' suçlamasıyla 19 yıla kadar hapis cezası, aralarında belediye çalışanı, firma yetkililerinin de olduğu diğer 14 şüpheli hakkında ise aynı suçlardan 7 yıl ile 19 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.
SÖZLÜ, HAKİM KARŞISINDA
Davanın ilk duruşması bugün görüldü. 2 sanık dışında 13 sanık ve avukatları hazır bulunduğu duruşmada Hüseyin Sözlü, suçlamaları kabul etmedi, şu savunmayı yaptı:
"Ağır bir ithamla karşınıza gelmiş bulunuyorum. Siyasi bir kişiyim. Ben yargılanmaktan kaçacak bir kişi değilim. Alnım açık, veremeyeceğim hiç bir hesap yok. Hakediş belgelerini başkan hazırlamaz. İlgili birimler gerekli çalışmayı yaparak evrakları hazırlar ve başkanlık makamına sunar. Belediye başkanı da evrakların şekli denetlemesini yapar ve onaylar. Eğer onaylamazsa kusur işlemiş olur. Benim fesat karıştırma suçunu işleyebilmem mümkün değildir. Benim ihale ile ilgili bir ilgimin olmayacağı çok açıktır. Rüşvet iddialarını ise şiddetle reddediyorum. Bu iddiaları öne süren savcı, bu iddialarını ispatlamakla yükümlüdür. Benim hangi tarihte, nasıl ve kimler tarafından menfaat sağladığımı delillerle ispat etmelidir. Bu iddialar beni toplumda küçük düşürmek için yapılmıştır. Huzurunuzdan beraatle ayrılacağıma inanıyorum."
Diğer sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmezken mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. Aranın ardından sanık avukatlarının talepleri değerlendirilecek.

DHA