Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın dün yaptıkları telefon görüşmesi konusunda, Ak Saray ile Washington'daki Beyaz Saray'dan farklı açıklamalar geldi. Obama görüşmede Erdoğan'a, "Türkiye, YPG'ye bombardımanı kessin" çağrısı yaptı. Ancak Beyaz Saray açıklamasında yer alan bu çağrı, Erdoğan'ın Sarayı'ndan yapılan açıklamada yer almadı.


Foto: CİHAN -Obama ile Erdoğan Antalya'daki G-20 zirvesinde baş başa bir görüşme gerçekleştirmişlerdi



Zeynep GÜRCANLI / ANKARA 


İki açıklama arasındaki bir başka önemli fark ise, Obama'nın Esad rejiminin son dönemde Suriye'nin kuzeybatısındaki ilerlemesinden duyduğu endişeyi dile getirmesi oldu. Obama'nın "Suriye rejiminin ilerlemesinden endişeliyim" sözleri, Ankara'daki Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın endişelerine "YPG" de eklenerek, "Obama Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getirdi" denildi.

OBAMA'DAN TÜRKİYE'YE; "TOPÇU ATIŞINI KESİN"


Beyaz Saray açıklamasında, Obama'nın YPG'den bahsettiği bölüm aynen şöyle;

"Başkan Obama YPG güçlerinin bu bölgedeki şartları kullanarak ek toprak kazanmamaması gerektiğini söyledi ve Türkiye'den de bölgede topçu atışını durdurarak benzer duruşu göstermesini istedi."

İŞTE İKİ AÇIKLAMANIN TAM METİNLERİ


BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI:

"Başkan bugün telefonla Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Suriye'deki durumu ve terörle mücadelede ABD-Türkiye işbirliğini görüştü.

Başkan Obama, hem sivilerin hem de askeri personelin ölmesine ve yaralanmasına neden olan 17Şubat tarihli Ankara'daki terörist saldırı ile, 18 Şubat tarihli Diyarbakır ilindeki Türk askeri konvoyuna karşı düzenlenen terörist saldırıları kınadı ve başsağılı dileklerini iletti. Başkan Obama, Suriye'nin kuzeybatısında son dönemde Suriye rejiminin ilerlemesinden duyduğu endişeyi dile getirdi, hem Türkiye hem de Suriye'nin kuzeyindeki ılımlı muhalefet güçleri ile gerilimi yükselterek, Suriye'nin kuzeyinde hepimizin IŞİD'in gücünü azaltmak ve yok etmek ortaya koyduğumuz ortak çabalara zarar veren hareketlere son verilmesini çağrısı yaptı.

Başkan Obama YPG güçlerinin bu bölgedeki şartları kullanarak ek toprak kazanmamaması gerektiğini söyledi ve Türkiye'den de bölgede topçu atışını durdurarak benzer duruşu göstermesini istedi.

Başkan Obama ABD'nin, bir NATO müttefiki olan Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik ABD'nin tereddütsüz taahhütlerini vurguladı.

İki lider, Münih'te geçen hafta varılan Suriye'de düşmanlıkların durdurulması uzlaşmasına desteklerini dile getirdiler ve Rusya ile Esad rejimine ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırılarını durdurma çağrısı yaptılar. İki lider, aralarında PKK'nın da olduğu, her türlü terörizme karşı işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştılar ve ortak hedeflerinin IŞİD'i zayıflatmak ve sonunda yok etmek olduğunu yinelediler."

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD-Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceği ele alınmıştır.

ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir.

ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etmiştir.

Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur.

ABD Başkanı Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır.

İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provakatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır.

PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtmişlerdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."