Kamuoyundan gizlenen olay geçtiğimiz aylarda yaşandı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde okuyan bir erkek öğrenci üzerinde kamerası olan Drone’yi ‘uçuşa yasak bölge’ kapsamındaki sarayın üstünde uçurarak fotoğraflarını çekti. Pili biten insansız hava aracı zorunlu olarak sarayın bahçesine indi.

Kamil ELİBOL / ANKARA

Adı gizli tutulan üniversiteli genç, Drone’sini almak için nizamiyeye gitti. Öğrencinin, “Dronem sarayın bahçesine indi” demesiyle ortalık karıştı. Korumalar sarayın bahçesinde uzaktan kumandalı insansız hava aracını buldu.

GÜVENLİK ZAFİYETİ

Polislerin tutanak düzenlediği olayda üniversite öğrencinin sözleri maliyetinde hiçbir lüksten kaçınılmayan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın havadan gelebilecek her türlü saldırı ve tehditlere karşı korunaksız olduğu izlenimi yarattı. Saray’da Beyaz Saray’daki gibi hava savunma sistemleri olup-olmadığı sır gibi saklanıyor.

RESİMLER ÇEKTİM

Bilgisine başvurulan öğrenci, “Dronemi daha önce de sarayın üstünde uçurdum ve bir sürü resimler çektim. Burada güvenlik zafiyeti var” deyip daha önce çektiği resimleri polislere teslim etti.

SORUŞTURMA AÇILDI

Saray’daki güvenlik boşluğunu deşifre eden olay üzerine Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı, polisler hakkında “görevi ihmal” suçundan idari soruşturma başlattı. Drone’nin saray üzerinde uçuşu ve bahçeye inişinin tespit edilmemesi güvenlik kameralarında “kör nokta” tartışmalarına yol açtı.

24 SAAT İZLENİYOR

4 Temmuz 2015 günü sarayda düzenlenen basın turunda Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanı Ramazan Bal, külliyenin 24 saat kameralarla izlendiğini belirtmişti. Gazetecilerin kamera ve koruma sayılarına ilişkin sorularını güvenlik nedeni ile açıklamayan Bal, “Külliyeyi korumaya yetecek kadar var” yanıtını vermişti.

PKK’NIN EYLEM PLANI

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nca 21 Ocak’ta 81 İl Emniyeti’ne gönderilen yazıda ise, güneydoğuda süren operasyonlarda büyük zayiat veren PKK’nın bomba yüklediği drone’larla eylem yapacağı uyarısında bulunulmuştu.

BOMBA YÜKLÜ DRONE’LER

İstihbarat raporunda, çok sayıda drone’un bomba yüklenmek için örgüt kamplarına gönderildiği bilgisine yer verildi. PKK’nın yeni eylem yöntemi konusundaki yazıda, 200-300 metreden kontrol edilebilen, kameralı ve 500-1000 kilograma kadar yük taşıyabilen drone’lardan elde ettiğine dikkat çekildi. Raporda, “Örgüt kamplarına gönderilen çok sayıda drone’lara patlayıcı madde monte edilerek yurt genelinde güvenlik güçleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına dönük eylem düzenleneceği istihbaratları alındı” denildi.