Anıtkabir, çocuk parkından sonra 2. skandalla gündemde. Anıtkabir komutanlığı, ‘’Askerler maç yapsın’’ diye yerleşke içinde halı saha kurdu. Etrafı tellerle çevrilen halı sahaya büyük tepki var. Ankara Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, ’Parktan sonra bu ucubeyi de kaldıracağız” diyerek halı sahaya tepki gösterirken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi de konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Avukat Murat Ergün de Anıtkabir’deki halı sahanın uydu görüntülerini yayınladı. Uydu görüntüleri incelendiğinde Anıtkabir'deki sahanın 2012 yılında yapıma başlandığı, 2013'te ham bir saha yapıldığı, 2016'da ise donanımlı bir halı sahaya çevrildiği görülüyor.

harita-2NAZLIAKA’DAN SERT TEPKİ

Ankara Bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka ‘’Bu ucubeyi de kaldıracağız. Anıtkabir komutanlığı burayı koruma ehliyetine sahip değil, halı sahayı alıp Saray’a götürsünler’’ dedi. Nazlıaka şunları söyledi:

''Anıtkabir’in “saygı mekanı” olma niteliğini zedeleyecek bir çivi bile çakılmasına asla izin vermeyeceğiz. Daha önce Anıtkabir'e kurulan park için Anıtkabir Komutanlığı ile görüştüğümüzde parkın bir art niyet ile kurulmadığını söylemişlerdi. Halı saha için ise “askerler oynasın diye kurduk” diyorlar. Bu nasıl bir koruma anlayışıdır? Her metre karesi ayrı bir tarih, her metre karesi değerli bir sanat eseri olan bu mekanı böyle mi korumayı düşünüyorlar? Bu yapılan düpedüz saygısızlıktır. Anıtkabir Komutanlığı'nın Anıtkabir'i koruma niyetine ve ehliyetine sahip olmadığını bir kez daha anlamış olduk. O ucube parkı nasıl kaldırdıysak o halı sahayı da öyle kaldıracağız. Alın bu sahayı sarayınıza kurun. Yapacağınız maçlar için de AKP Genel Merkezi'ni arayıp rezervasyon yaptırabilirsiniz"

harita

HALI SAHAYA SUÇ DUYURUSU

Avukat Murat Ergün de “Anıtkabir yerleşkesi SİT alanıdır. 421 No'lu ve 19.04.1996 tarihli ilke kararına göre saha yapılamaz” diyerek halı sahanın uydu görüntülerini çıkardı ve suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da “Anıtkabir yerleşkesi çok özel ve tarihsel bir alandır. Sadece anıt bloğu değil alanının tamamında yapılacak işlemler kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Herkes kafasına göre istediğini yapamaz” diyerek suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

ANITKABİR ESKİ KOMUTANINDAN AÇIKLAMA

Emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel ise, bir önceki Anıtkabir komutanı olan Muzaffer Taytak'ın konuyla ilgili açıklamasını paylaştı. Taytak; Anıtkabir mini futbol sahasının Anıtblok ile bir ilgisi yok. Erbaş ve erlerin yaşam alanı ile ilgili bölgede. Oraya ben 30 Ağustos 2014 te normal bir futbol sahası yaptırmıştım.. Benden sonrakiler onu yıkıp halı saha yapmışlar. Bu kampanyaların sonunda Anıtkabir kanununu değiştirip sivil bakanlığa bağlamak isteyebilirler. O yüzden çanak tutmamak lazım. Orası kanunla belirlenmiş Anıt bloku ile ilgili bir alan içerisinde değil” dedi.

İLGİLİ HABERAnıtkabir'deki ucube park kaldırıldıAnıtkabir'deki ucube park kaldırıldı

İLGİLİ HABERAnıtkabir'e yapılan halı sahaya sosyal medyada büyük tepki!  #AnıtkabirdeHalıSahaİstemiyoruzAnıtkabir'e yapılan halı sahaya sosyal medyada büyük tepki! #AnıtkabirdeHalıSahaİstemiyoruz