Türkiye, ABD'de tutuklu Reza Zarrab hakkında Amerikalı savcının hazırladığı dosyayı konuşurken, Ankara'da çok kritik bir atama yapıldı. 17 Aralık "rüşvet ve yolsuzluk" operasyonlarında gözaltına alınan Ekonomi Bakanı özel kalem müdürü Behçet Kaynar, Başbakan Binali Yıldırım'ın yeni özel kalem müdürü olarak atandı.

17 Aralık'ta, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın danışmanı olan Behçet Kaynar, Reza Zarrab'la ilişkileri çerçevesinde gözaltına alınmıştı. Çağlayan'ın Zarrab'la girdiği rüşvet ilişkisine dair iddialar, Amerikalı Savcı Preet Bharara'nın geçen hafta yayınladığı, Zarrab'ın kefaletle salıverilmesine karşı çıktığı dosyada da ayrıntılarıyla yer almıştı.
Behçet Kaynar, Binali Yıldırım'ın üç özel kalem müdüründen biri olarak görev yapacak. Yıldırım için Başbakanlık'ta, Genel Merkez'de ve TBMM'de üç ayrı özel kalem müdürü görevlendiriliyor.
AKP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Kaynar da Genel Merkez'de görev yapacak olan özel kalem müdürü olarak atandı.
Yine aynı kaynaklara göre Behçet Kaynar, son olarak Cumhurbaşkanı Recep TAyyip Erdoğan'ın özel kalem müdürlüğü'nü yapan Hasan Doğan'ın ekibinde yer alıyordu.

BHARARA'NIN DOSYASINDA O ÖZEL KALEM MÜDÜRÜNÜN İSMİ DE GEÇİYOR


Savcı Bharara, Zarrab'ın kefaletle salıverilmesine karşı çıktığı resmi yazısına kanıt olarak, AKP hükümeti tarafından "darbe" diye nitelendirilen 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk iddianemesinin ingilizce çevirisini de "kanıt" olarak koymuştu. Bharara'nın Zarrab'ı yargılayan mahkemeye sunduğu dosyada, bizzat Behçet Kaynar'ın da adı "rüşvet ilişkileri" iddiaları altında yer alıyor.
Dosyada kanıt olarak yer verilen 17 Aralık iddianamesinin İngilizce çevirisinde aynen şöyle deniyor; "Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yönetimi altında, organizasyon oğlu Salih Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, özel kalem müdürleri Onur kaya ve Mustafa Behçet Kaynar'dan oluşuyor, işleri bu kişiler yürütüyordu."

Bharara'nın dosyasında Kaynar'ın adı ayrıca Zarrab'la yaptığı telefon konuşmalarının dökümünde ve Zarrab-Çağlyan arasında yaşandığı iddia edilen para trafiğinde de geçiyor.