Zafer BARIŞ KAYSERİ, (DHA) - HUKUK Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) temsilcilerinden oluşan izleme heyeti, Kayseri Adalet Sarayı`nda incelemeler yaptı.
Avrupa Konseyi tarafından uygulanan, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliğu Ajansı (SIDA) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilen `Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi` kapsamında pilot mahkemelerde yürütülen arabuluculuk uygulamalarının yerinde gözlemlenmesi amacıyla İzleme Heyeti, Kayseri`ye geldi. İzleme heyeti, Adliye Sarayı`nda, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta ile bir toplantı yaparak, değerlendirmelerde bulundu. İzleme heyeti üyesi Avrupa Konseyi temsilcisi Maria da Conceiçao Oliveira, kendisinin de ülkesi Portekiz`de arabuluculuk yaptığınıbelirterek, "Ben de ülkemde hukuki uyuşmazlıklarda taraflar arasında arabuluculuk yapıyorum. Bizde arabuluculuk, daha önceden uygulanmaya başlandı. Ancak Türkiye, bu konuda çok başarılı bir yol izledi ve kısa zamanda büyük mesafeler katetti. Türkiye, arabuluculuk konusunda, savcıların, mahkemelerin, kamuoyunun ve basının desteğini de almış, bu alanları da sürece dahil etmiş ve birlikte yürütüyor. Bu çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını ve olumlu sonuçlarının alınacağını ümit ediyorum" dedi.
İzleme heyeti, değerlendirme toplantısının ardından, 4. İş Mahkemesi`ndeki bir duruşmayı izleyerek, mahkeme tarafından arabuluculuğa sevk uygulamasını yerinde gözlemledi. Heyet ayrıca, adliye içindeki Arabuluculuk Merkezi ve ön büroda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Kayseri ve Bursa`daki 32 mahkemede pilot olarak uygulamaya başlandı. İzleme Heyeti`nin, pilot uygulamaları yerinde gözlemlemesi sonucu elde edilen bulgular ve sonuçlar, arabuluculuk kurumunun etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacak gerekli değişikliklerin yapılmasında kullanılacak.
DHA