Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Antalya'nın Demre İlçesi'nde Likya Birliği'nin en önemli altı kentinden biri olan Myra Antik Kenti'nin limanı Andriake Antik Kenti'nde yapımı ve restorasyonu tamamlanan Likya Uygarlıkları Müzesi'nin açılışına katıldı. Açılışta, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, diğer protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve davetliler yer aldı.

'DOLULUK ORANI YÜZDE 80'E YAKLAŞMIŞ GÖZÜKÜYOR'

Açılışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Nabi Avcı, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarıldığını hatırlattı. Bu kararın iç turizme hareketlilik getirdiğini kaydeden Bakan Avcı, "Erken açıklanması da sektör tarafından çok iyi karşılandı. Onun sonuçlarını da alıyoruz. Geçen yıl erken rezervasyon miktarı 4 milyonken, bu yıl 4 milyonu geçti. Ramazan Bayramı'nda bunun 4 milyon 300 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Şu anda doluluk oranı yüzde 80'e yaklaşmış gözüküyor. Bayramda yüzde 90- 95'e çıkacağı görülüyor. Bir hareketlenme görülüyor. İnşallah bunun yalnız otellere değil, esnafımıza da yansımasını arzu ediyoruz. Bu turizm hareketinin esnafımıza da olumlu yansıyacağını umut ediyoruz" dedi.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ DE 9 GÜN OLABİLİR

Benzer bir takvime denk gelen Kurban Bayramı tatilinin de 9 güne çıkarılabileceğini aktaran Bakan Avcı, "Zannederim Bakanlar Kurulu, aynı konuda okulların açılmasının hemen arkasından olacağı için daha erken bir açıklama olabilir. Dolayısıyla Eylül ayında da Kurban Bayramı münasebetiyle bir hareketlilik bekliyoruz. Özellikle turizm işletmecilerimize bu bayramı iyi değerlendirmelerini, fiyat politikalarını ona göre ayarlamalarını, iç turizmi hareketlendirecek fiyat ayarlamaları yapmalarını buradan hatırlatmak istiyorum. İnşallah bu hareketliliğin sadece otellere değil, sokaktaki, turizm merkezlerindeki esnafımıza da yansımasını arzu ediyorum. Bazı ilave tedbirlerimiz de var" diye konuştu.

'TEDBİRLER SADECE TURİZMCİLERE YÖNELİK DEĞİL'

Bir gazetecinin turizme yönelik kurtarma ve yardım paketinden söz edildiğini, bu pakette taşradaki küçük işletmelerin de yer alıp almayacağı yönündeki sorusunu da yanıtlayan Bakan Avcı, şöyle dedi:

"Kurtarma ve yardım paketi gibi dramatik şeyler kullanmayalım. İyi olacak inşallah. Her sektördeki turizmcilerimiz için, sadece turizm işletmecilerimiz açısından değil. Sektörde 55- 60 iş alanı ile ilgili işbirliği var. Turizmdeki en küçük bir aksama, farklı sektörlere, farklı biçimde yansıyor. Antalya'nın önemli bir durumu var. Antalya aynı zamanda seracılık ve tarım bakımından da Rusya pazarına büyük ölçüde bağlı olduğu için, Rusya ile ilgili sıkıntı yalnız turizmi değil, aynı zamanda Antalya tarımını da etkiledi. Alınacak tedbirler sadece turizmcilere yönelik değil, bu konulardan etkilenen tarın sektörü gibi, ulaşım sektörü gibi bütün alanlardaki mağduriyetleri giderici tedbirler üzerinde çalışıyoruz."

MÜZENİN AÇILIŞI YAPILDI

Törende Demre Belediye Başkanı Ak Partili Süleyman Topcu, Bakan Nabi Avcı ile eski bakan Ertuğrul Günay'a hediye verdi. Myra Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik de Bakan Avcı'ya 'Likya' adlı kitabını hediye etti. Daha sonra Bakan Nabi Avcı ve beraberindekiler açılışını yaptığı Likya Uygarlıkları Müzesi'ni gezdi.

ÇALIŞMALAR 3 YIL SÜRDÜ

İki bölümden oluşan Likya Uygarlıkları Müzesi'nin yapımına 2013 yılında, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay döneminde başlandı. Açık hava bölümünde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Myra- Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik tarafından ortaya çıkarılarak restore edilen liman yapıları, ticaret agorası, kilise yapıları, hamam, liman çarşısı, 24 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğinde yeraltı su sarnıcı yer alıyor. Açık hava bölümüne yerleştirilen 16 metre uzunluğunda Roma dönemi teknesi, gemiye yük yükleme ve taşıma aletleriyle gezi yolları da yapıldı. M.S. 129 yılında yapılan Hadrian granaryumu (tahıl ambarı) restore edilerek, kapatılması ile oluşan 56 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde 7 odadan oluşan bölümler, müzenin kapalı kısmını oluştururken, granaryumun çatısı kiremit örtü ile kaplandı. Bakanlıkça 8 milyon 355 bin 667 lira harcama yapılarak 3 yılda tamamlanan müzede, Likya Birliği kentlerinde sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılan eserler sergilenecek. Gezi yolları ve seyir teraslarının yapıldığı müzenin girişinde karşılama ofisleri ve idari bürolar da yer alıyor.

DHA