İSKENDERUN Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Bozkurt, balık spermlerinin dondurularak eksi 196 derecedeki sıvı azot tanklarında yıllarca muhafaza edilebileceğini, bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Prof. Dr. Yusuf Bozkurt, Türkiye dahil 26 ülkenin yer aldığı gıda, tarım ve hayvancılık alanında işbirliğinin yapıldığı Avrupa Birliği COST programlarından birisi olan 'Aquagamete FA 1205' programına kabul edildi. Prof Dr. Bozkurt, proje kapsamında özellikle balık spermlerinin dondurularak korunması üzerinde çalıştıklarını anlattı.
GELECEK YILLARA AKTARILMASI
Günümüzde genetik kaynakların dondurularak muhafaza edilmesi suretiyle gelecek yıllara aktarılmasının önemli bir konu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yusuf Bozkurt, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
"'Balık spermlerinin dondurularak muhafaza edilmesi (kriyoprezervasyon) akuakültür sektöründe büyük bir potansiyele sahiptir. Sperm hücrelerinin dondurulmasında kullanılan kriyoprotektantlar, soğuk şoku ve donma esnasında gelişen hasarlara karşı sperm hücrelerine koruma sağlamaktadır. Dondurulduktan sonra çözdürülen sperm hücrelerinin fizyolojik ve fonksiyonel özelliklerinin anlaşılması ile kriyobiyolojik araştırmalarda gelişmeler sağlanmaktadır. Balık spermalarının dondurulmalarıyla oluşturulan gen bankaları sayesinde, arzu edilen özelliklere sahip damızlık balıklardan elde edilen genler balık yetiştiriciliğinde sperma formunda kullanılabilmektedir. Dondurulan sperma sıvı azot tanklarında eksi 196 derecede yıllarca muhafaza edilebilmektedir."
'SUCUL GEN KAYNAKLARINI KORUMAYI HEDEFLİYORUZ'
Türkiye'de yoğun bir şekilde üretimi yapılan gökkuşağı alabalığının yanı sıra karabalık, kırmızı benekli alabalık, sazan ve tilapya türü balıklar üzerinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Yusuf Bozkurt, balık spermalarının dondurulmasında yüzde 50 ile 80 oranlarında başarı elde ettiklerini söyledi. Geliştirdikleri tekniklerle çalışmalarındaki başarı oranlarını daha üst seviyelere çıkarmak istediklerini belirten Prof. Dr. Bozkurt şöyle dedi:
"Avrupa Birliği'nin en önemli bilimsel işbirliği programlarında biri olan Avrupa Birliği Bilim ve Sanayi İşbirliği (COST) aksiyonunda ülkemiz sucul gen kaynaklarının korunması ve gen bankasının oluşturulması hususunda işbirliği olanaklarının geliştirilmesini hedefliyoruz." 
FOTOGRAFLI
 

DHA