Başbakan Binali Yıldırım, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Tanıtım toplantısına katıldı. Konuşmasının başında AKP hükümetleri döneminde engelliler için yapılanları anlatan Binali Yıldırım'ın sözü, salondaki otistik çocuklu aileler tarafından kesildi. Eylem planı kapsamına girmesini bekledikleri "evde bakım için düzenleme" gibi konularda Başbakan'dan yanıt bekleyen aileler, Başbakan'ın 'toplantıdan sonra konuşalım' sözü üzerine tek tek söz alarak Yıldırım'ı konuşturmadılar. Katılımcılardan bazıları ayağa kalkarak şikayetlerini dile getiriken diğerleri de alkışlarla arkadaşlarına destek oldular. Başbakan'ın 'gereken yapılacak' sözü üzerine ise Yıldırım'ın konuşmasına 'müsade' edildi.

eylemm
Konuşmasına devam eden Yıldırım, "Zihinlerdeki engelleri ortadan kaldırmalıyız. Toplumda engellileri saklayan bir anlayıştan, bugün engellileri topluma kazandıran bir noktaya geldik. Bu sadece devletin alanı değil, daha çok sivil toplum kuruluşumuz olacak. Daha çok özel kuruluşlarınız olacak, bu eğitimleri verecek, daha fazla imkanlar, bunları çeşitlendireceğiz. Devlet her şeye yetişemez ama devlet her şeye yetişeceklere destek verebilir" dedi.

Engellilerin hepsini aynı şekilde ele almanın yanlış bir iş olduğunu söyleyen Yıldırım, "Demek ki otizmlileri ayrı ele alacağız, fiziksel engellileri ayrı ele alacağız, zihinsel engellileri ayrı ele alacağız ve hepsine ayrı ayrı ilgi göstereceğiz, Şimdi bu ne demek? Burada Birsen Başar kızımızı dinledik, Süleyman Öztürk'ü dinledik, bize güzel ders verdiler. Aslında biz onlara ders vermemiz gerekirken onlar bize ders verdi çünkü, onlar hayatın içinden geliyor. Yaşadıkları tecrübeleri bizlerle paylaştılar. Engellilerin, otizm engellilerinin bazı sorunları var. 'Eğitime erişim pahalı' Burada da açıkça talepte bulundular, sadece Süleyman Öztürk değil aynı zamanda 15 Temmuz karanlık gecesini aydınlığa çeviren ve bu yolda gazilik şerefine nail olan Eyüp Tekin kardeşimiz de aramızda. Onun da bu konuda dediği şudur. Engellilere bireysel grup halinde toplam 12 saat... Bireysel 8 grup halinde 4 olmak üzere toplam 12 saat rehabilitasyon veriliyor, bu yetmez" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, bunun 40-50 saate çıkması gerektiğini belirterek, "Yani bireysel eğitim miktarının artması gerekiyor. Artınca ne oluyor, para... 8 bin, 10 bin lira lazım. Devletimiz ne için var, devlet vatandaşın işini görmek için vardır. Orada ne para harcanacaksa harcanacak, gereken neyse yapılacak. Bakanımıza buradan talimat veriyorum bu bireysel eğitimlere toplantıdan sonra görüşelim" dedi.

Bakan Sayan Kaya'nın, Başbakan'ın eleştirilerini 'gülümsüyerek' alkışması dikkat çekti. Bakan Sayan Kaya'nın, Başbakan'ın eleştirilerini 'gülümsüyerek' alkışması dikkat çekti.

"MEVZUATI BIRAK, İŞİNE BAK"


Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın toplantıda yaptığı açıklamalarına değinen Binali Yıldırım, "Mevzuatı bırak, işine bak. Mevzuatla iş olmaz. Nerede mevzuatı aşarsak orada başarı vardır. Bu bürokrasi terimlerini bırakalım. Süreçlere değil, sonuçlara bakalım. Bizim için sonuç önemlidir. Arkadaşlarımız bunları hemen yapıp bitirsinler, görüntüye bakalım. İnsanlar bir an önce kendilerine dokunan hizmetleri görmek ister. Sizin ne mevzuat yazdığınız, vatandaşın hiç de umrunda değil. Onlar bu hizmetin, bu kanunların kendilerine ne kadar fayda sağladığını görmek ister. Gördükleri zaman demek ki maksat hasıl olmuş" ifadelerini kullandı.

4 BUÇUK MİLYON İNSANI İLGİLENDİRİYOR


3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bu yılki gündemi olan otizm ile ilgili 7 bölüm ve 68 karardan oluşan “Otizm Eylem Planı, otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılanmasını amaçlıyor. Türkiye’deki 4,5 milyondan fazla otizmli birey ve yakınları, Başbakan Binali Yıldırım’ın kamuoyuna açıklayacağı ‘Otizm Eylem Planı’nın uygulamaya geçmesi ile ilgili müjdeli haberi bekliyordu. 2013 yılında kamuoyu ile paylaşılan bugün detayları Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan plan ile, otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılanması, yaşam kalitelerini arttırılması amaçlanıyor. Günümüzde 68 çocuktan 1'i otizm riski ile dünyaya geliyor ancak otizm bilinirliği oldukça düşük. Ülkemizde, 10 kişiden sadece 3'ü otizmi duyduğunu belirtiyor.