Meclis’teki 4 siyasi parti dar kapsamlı bir anayasa değişikliği için masaya oturacak. FETÖ’nün önünü açan yargı maddeleri değişecek. Askeri mahkemeler kapatılacak, başkanlık gündeme gelmeyecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yle önceki gün sarayda gerçekleştirdiği zirveden siyasi partilerin dar kapsamlı bir anayasa değişikliği için masaya oturması kararı çıktı. Bu çalışmada, “Yetmez ama evet” denilerek iktidar tarafından desteklenen 12 Eylül 2010 referandumunda yargı alanında yapılan değişikler de ele alınacak.

“İDAM CEZASI” KIRMIZI ÇİZGİ...

FETÖ’nün önünü açan yargı maddelerinde değişiklik yapılacak. HSYK’nın yapısı, askeri savcılık ve askeri mahkemelerin kapatılması, yüksek yargıdaki seçim sistemlerinden kaynaklanan sorunların giderilmesi öngörülüyor.
ANAYASA Mahkemesi’nin, Yargıtay’ın ve HSYK’nın üye seçimine kadar yargı alanında değişiklikler gündemde... Muhalefet liyakat yöntemi ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
BAŞKANLIK sistemi gibi tekliflerin gündeme gelmesi ise beklenmiyor. Muhalefetin önünde başkanlık sisteminin yanı sıra “idam” konusu da kırmızı çizgi olarak bulunuyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Siyaset sokağın diline teslim edilemez. Yeniden idamı gündeme getirmek kabul edilemez” dedi.

KOMİSYON MASASI KAÇ KEZ DAĞILDI?

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, son olarak geçen şubatta Başbakan Ahmet Davutoğlu dönemindeki 3. toplantısında “başkanlık” tartışması nedeniyle dağılmıştı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman daha sonra CHP’ye “geri dön” çağrısında bulunmuştu. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 24. Parlamento döneminde yaklaşık iki yıl çalıştıktan sonra başkanlık sistemine zemin hazırlayan maddelerde uzlaşma sağlanmadığı için kilitlenmişti.