Hükümet sözkonusu düzenlemeyi geçen ay "Türkiye Varlık Fonu Kurulması ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnameler hakkında değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı" içinde, TBMM'ye sunmuştu.  Ancak tüm muhalefet partilerinin karşı çıkmaları ve sert eleştirilerde bulunmaları üzerine, düzenleme geri çekilmişti.  Hükümet, daha önce TBMM'den geri çektiği düzenlemenin aynısını, bu kez KHK olarak yürürlüğe koydu. İlgili düzenleme, bugün Resmi Gazete'de yayınlanan KHK'ya dahil edildi.

BELEDİYE BAŞKANLARI, MAHKEME KARARI OLMADAN GÖREVDEN ALINABİLECEK


Yeni düzenleme uyarınca,“terör örgütüne destek verdiği” iddiasıyla, Büyükşehir Belediye başkanları ya da il belediye başkanları İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınabilecek.

VALİLER İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINI GÖREVDEN ALABİLECEK


Aynı yetki, yine mahkeme kararına gerek duymaksızın valilere de verildi.  Valiler, kendi illerindeki il ya da ilçe belediye başkanlarını, “teröre destek verdikleri gerekçesiyle” görevden alabilecekler.

GÖREVDEN ALINAN BAŞKANIN YERİNE ATAMAYI İÇİŞLERİ YA DA VALİLİK YAPACAK


Görevden alınan belediye başkanlarının yerine atamaları da, içişleri Bakanlığı ya da valilikler yapabilecekler. Görevden alınan belediye başkanlarının yerine atamaları ise, 15 gün içinde büyükşehir belediyesi ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali belirleyecek.

İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİ DE GÖREVDEN ALINABİLECEK


İçişleri ya da valiliğin yeni atadığı belediye başkanının görev yapmasının engellenebileceği gerekçesiyle, benzer bir görevden alma yetkisi aynı kurumlara, Büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üyeleri için de verildi. Yani İçişleri Bakanlığı büyükşehir Belediye meclisi üyelerini, valilikler ise il ve ilçe belediye meclisi üyelerini görevden alabilecekler, yerlerine yeni atama yapabilecekler.

“KAYYUM” İÇİN TEK KRİTER; BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLME YETERLİLİĞİ


Görevden alınan belediye başkanları yerine atanacak kişilerin kamudan olması gibi bir şart da bulunmuyor. Özel sektörden de atama yapılabilecek. Görevden alınan belediye başkanının yerine atanacak kişi için aranacak tek kriter ise, “belediye başkanı seçilme yeterliliğine sahip olması” olacak.

BELEDİYE BÜTÇELERİ MAL MÜDÜRLÜĞÜNDE


KHK'da getirilen yeni düzenleme ile ayrıca, Belediyelerin bütçe, muhasebe iş ve işlemleri valilik onayıyla mal müdürlüğünde görülecek.

BAŞKAN ÇAĞRI YAPMAZSA, BELEDİYE MECLİSİ TOPLANAMAYACAK


KHK'da gelen yeni bir düzenleme de Belediye Meclislerinin toplanma usülüne ilişkin oldu; Belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak.