AKP’li Pendik Belediyesi, 17 Aralık yolsuzluk dosyasında en çok tartışılan ‘sıfırlama’ tapesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ‘ortağımız’ dediği İşadamı Mehmet Gür’ün şirketine büyük kıyak geçti. AKP’li belediye aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın BMZ şirketiyle inşaat sektöründe ortaklık yapan Mehmet Gür’ün Sabiha Gökçen’in hemen yanında satın aldığı değerli arazi için ‘bodrum katı emsal dışı’ bıraktı. Sabiha Gökçen’e komşu 32 bin metrekarelik arsa için bölgedeki metrekare fiyatları baz alındığında 200 milyon TL’lik rant yaratılmış oldu. AKP’li üyelerin oylarıyla geçen yeni imar planına CHP’liler şerh koydu. Erdoğan ailesine yakınlığı tapelere konu olan İşadamı Gür’ün ortağı olduğu şirket Şubat 2015’te Kısıklı’da kuruldu. Gür arsayı bir ay sonra satın aldı.

Foto: Depophotos -Bilal Erdoğan'ın ortağına 200 milyon TL'lik piyango


Pendik’te Sabiha Gökçen Havalimanı’nın karşısında yer alan 31 bin 900 metrekarelik “idari tesis alanı” 2006 yılında Pendik Belediyesi tarafından borçlarına karşılık Maliye’ye devredildi. Maliye tarafından satışa çıkartılan arsayı aynı yıl ilk olarak Mehmet Ali Baldaner satın aldı. Bu sırada AKP’li Pendik Belediyesi burayı ticaret alanına çevirdi. CHP’li Meclis üyeleri dava açtı. Planlar iptal oldu. Pendik Belediyesi aynı arsayla ilgili değişikleri yeniden kabul etti. Tekrar dava açıldı.

Cumhuriyet'in haberine göre; süreç devam ederken bu sırada arazi 3. kez el değiştirdi. Ancak bu kez alan tanıdık bir isimdi. Değerli arazi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şirketi BMZ ile ortaklık kuran, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyasında “sıfırlama tapesinde” ismi geçen İşadamı Mehmet Gür tarafından satın alındı. Gür’ün arsayı satın almasının ardından AKP’li Pendik Belediyesi geçtiğimiz aralık ayında bu arsa için çok önemli bir kıyak daha geçti.

Arsayı satın alan ÖZASR şirketi, Pendik Belediyesi’nden imar planlarına plan notu ekleyerek 2 bodrum katını emsal dışı bırakmasını talep etti. Belediye Meclisi’ne gelen isteğe CHP’li Meclis üyeleri karşı çıktı. Muhalefet şerhinin üzerine ‘1 bodrum kat emsal dışı’ bırakıldı. Böylece ortalama 20 bin metrekarelik ticaret alanı emsal dışı kalmış oldu. Böylece Sabiha Gökçen’in tam karşısında yer alan değerli araziden 200 milyon liralık rant elde edildi.

GÖRÜŞLERDE BİLE İTİRAZ VAR


AKP’li Pendik Belediyesi’nin Planlama Müdürlüğü talebe ilişkin verdiği görüşte, “Bodrum katların emsal harici tutulup ticaret alanı olarak kullanılmasına yönelik bir plan kararı üretilmesini yürürlükteki mevzuata aykırılık teşkil ettiği” ifadesini bile kullandı. İstanbul Büşükşehir Belediyesi (İBB) Yeşil Alan ve Tesisler Müdürlüğü de ‘imar planlarında ticaret alanının kaldırılması şartıyla’ olumlu görüş bildirdi. Trafiğin yoğun olduğu arazi için İBB Ulaşım Müdürlüğü’nün görüşü dahi alınmadı.

Pendik Belediye Meclisi’nin CHP’li Meclis üyeleri plan tadilatının bu şekilde geçmesine karşı çıktı ve mecliste sert eleştirilerde bulundu. CHP’li Meclis üyeleri son imar planlarına eklenen plan notuna ve plan notunu uygulayan bu arsaya inşaat ruhsatı verecek belediye yetkililerine dava açacaklarını açıkladı.

BİR AY SONRA ALDI


Plan tadilatı için Pendik Belediyesi’ne başvuran ÖZASR Yapı İnşaat Anonim Şirketi 2015 yılının Şubat ayında kuruldu. Plan tadilatı istenen araziyi de bir ay sonra mart ayında aldı. Şirketin ortalarından Mehmet Gür, Ortadoğu Proje Geliştirme Anonim Şirketi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ortak olduğu BMZ ile birlikte ortak inşaat projeleri üretiyor. Bilal Erdoğan’ın amcası Mustafa Erdoğan ile Mehmet Gür ortak durumunda.

Ortadoğu Proje Geliştirme Anonim Şirketi’nde Bilal Erdoğan’ın amcası Mustafa Erdoğan ve Bilal Erdoğna’ın imam hatip lisesinden sınıf arkadaşı Aykut Emrah Polat ve Barış Aksüs’ün de hissesi bulunuyor. ÖZASR Yapı Anonim Şirket merkezi ile Bilal Aksüs’ün Aksüs Yapı Anonim Şirketi’nin Kısıklı’daki adresleri de aynı. İşadamı Mehmet Gür ayrıca Ortadoğu şirketinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızkardeşi Vesile Erdoğan’ın eşi Ziya İlgen’le birlikte Yönetim Kurulu üyeliği yapıyor.