ABD'nin zirveye "bakan" bile göndermemesi, Ankara ile Washington arasında son dönemde ortaya çıkan Suriyelilere yardım krizine bağlandı. ABD'nin resmi yardım ajansı USAID, geçen hafta yaptığı açıklama ile Türkiye'deki Suriyelilere yönelik insani yardımı "yolsuzluk" nedeniyle askıya aldığını açıklamıştı.
Rusya ise, Türkiye ile Ekim ayındaki uçak krizinden bu yana her alanda sorun yaşıyor.

AVRUPA'DAN KATILDILAR AMA...


Avrupa'dan ise katılım, Suriyeli sığınmacılar nedeniyle Türkiye ile işbirliğini "herşeyin önüne" koyan ülkelerden, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'dan üst düzeyde gerçekleşti. Suriyeli sığınmacı krizi Avrupa Birliği'nde en çok, büyük oranda kaçak göçmenin gittiği Yunanistan'ı etkiledi. Kaçak olarak Avrupa'ya girmek isteyen Suriyelilerin nihai hedefi ise Almanya.

[caption id="attachment_1242458" align="alignleft" width="800"]FOTO:DHA - Zirveye Yunanistan Başbakanı Çipras ile Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı. FOTO:DHA - Zirveye Yunanistan Başbakanı Çipras ile Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı.[/caption]

Almanya, Suriyeli sığınmacılar sorununu, Avrupa'ya taşımadan Türkiye üzerinde çözmeye çalışıyor. Bu çerçevede Türkiye'deki zirveye Almanya Başbakan düzeyinde, Angela Merkel başkanlığındaki bir heyetle katılırken, Yunanistan da yine Başbakan düzeyinde temsil edildi. AB'den, yine sığınmacılar nedeniyle sıkıntı yaşamakta olan Hollanda da Başbakan düzeyinde katıldı.

[caption id="attachment_1242453" align="alignleft" width="800"]FOTO:DHA FOTO:DHA[/caption]

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kişisel dostluk kurduğu" Katar ve Azerbaycan'dan da katılım Devlet Başkanı düzeyinde gelirken, katılan diğer liderlerin büyük çoğunluğunun "insani yardım alan ülkelerden" gelmeleri dikkat çekti.

İşte BM tarihinde ilk kez gerçekleştirilen ve Türkiye'nin ev sahipliği yapmakla övündüğü zirve toplantısına katılan liderler;

ERDOĞAN'IN KİŞİSEL OLARAK YAKIN DURDUĞU ÜLKELERİN LİDERLERİ; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmed El Cabir es Sabah, Katar Emiri Al Thani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev.

TÜRKİYE'NİN HER FIRSATTA DESTEK VERDİĞİ VE "NAZININ GEÇTİĞİ" BALKAN ÜLKELERİ;  Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov.

RUSYA İLE SORUN YAŞAYAN, DOLAYISIYLA TÜRKİYE'YE YAKINLAŞAN ÜLKELERİN LİDERLERİ: Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko.

İNSANİ YARDIM VERMEKTEN ÇOK, ALAN ÜLKELERİN LİDERLERİ; Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, , Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Sarraj, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita,  Nauru Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Baron Divavesi Waqa, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud.