Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiliz Bakan Johnson'a Manchester Belediye Başkanı Robert Neil'in Sultan Abdülaziz'e mektubunun replikasını hediye etti.

 

ERDOĞAN’A HAKARET ETTİĞİ İDDİASI


İngiliz Bakan Johson’ın ismi geçtiğimiz ay “Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a hakaret ettiği iddiası ile’ gündeme gelmişti. İngiltere’de yayımlanan haftalık The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray, geçen aylarda “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerikli şiir yarışması” düzenlemiş, yarışmayı Boris Johnson kazanmıştı. Murray, Johnson’ın şiirine de, derginin internet sitesindeki blog yazısında yer vermişti. Murray söz konusu şiir için Johnson’a bin sterlin verileceğini de duyurmuştu. Boris Johnson, Almanya’da Erdoğan’a hakaret eden program yapan Böhmermann’a da şiirinde göndermede bulunmuştu.

BOMBALANAN TBMM'Yİ GEZDİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bombalanan Meclis'te incelemelerde bulundu. Johnson, dedelerinin köyü olan Kalfat'a gitmeyi reddederek, "Bir dahaki gelişimde gideceğim" dedi. Johnson, TBMM'de hasar gören Şeref Holü'nde incelemelerde bulundu. Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan'ın eşlik ettiği Johnson, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi verilen demokrasi mücadelesinin önemini vurguladı. Osmanlı dönemindeki Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapan ve İstiklal Mücadelesi'ne karşı tavrıyla anımsanan Ali Kemal'in torununun oğlu olan Boris Johnson'a Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, dedesinin köyü olan Kalfat'a gitmeyi teklif etti. Akgül'ün dedelerinin yaşamış olduğu Çankırı'nın Orta İlçesi'ne bağlı Kalfat Köyü'nün Ankara'ya çok yakın olduğunu belirtmesi üzerine İngiliz Bakan Johnson, "Bir programım yok ama bir dahaki gelişimde gideceğim" ifadesini kullandı.


"Bunu ilk dile getiren siz oldunuz"

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla ortak basın toplantısında konuşan İngiliz Dıişişleri Bakanı Johnson’a, Ankara’daki temaslarında hakaret şiiri konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu ve “Özür dileyecek misiniz?” denildi. Johnson’ın buna yanıtı “Aslında bu hiçbir şekilde detaylı konuşmalarımızda dile getirilmedi. Buna ben de şaşırdım. Bunu ilk dile getiren siz oldunuz” oldu.



 

 FOTO ALTI:‘Artin Kemal’ olarak da bilinen Ali Kemal, Mustafa Kemal’e ve milli mücadeleye karşı düşmanca tutumu ve ağır hakaretleri nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştı. İstiklal Savaşı sonrası ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla gözaltına alınan Ali Kemal İstanbul’a getirilirken İzmit’te halk tarafından linç edilmişti.
FOTO ALTI:‘Artin Kemal’ olarak da bilinen Ali Kemal, Mustafa Kemal’e ve milli mücadeleye karşı düşmanca tutumu ve ağır hakaretleri nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştı. İstiklal Savaşı sonrası ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla gözaltına alınan Ali Kemal İstanbul’a getirilirken İzmit’te halk tarafından linç edilmişti.

ALİ KEMAL’İN TORUNU


Eski Londra Belediye Başkanı olan Boris Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinin İçişleri ve Milli Eğitim Bakanı olan Milli Mücadele karşıtı Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’un oğlu olmasıyla tanınıyor.

FOTO:DHA FOTO:DHA

YILDIRIM'LA DA GÖRÜŞTÜ


Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ı kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 45 dakika sürdü.

"ATALARIMIN TOPRAKLARINA DÖNMEK"


İngiliz Bakan Ankara'da ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Johnson, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Johnson, deftere şunları yazdı: "Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yeralmasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık."