15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümet şehir içindeki askeri birlikler için harekete geçti. Hükümetin planına göre İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülke genelinde kent içerisindeki kışlalar şehir dışına taşınacak. Boşalan alanların nasıl değerlendirileceği ise şimdilik merak konusu.

erdogan-trtERDOĞAN: EKONOMİYE KAZANDIRILABİLİR


Konuyla ilgili dün akşam katıldığı TRT yayınında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Genelkurmay Başkanlığı'nın taşınması gündemimizde yok. Her şeyin kararını sivil olarak vermek doğru değil. Bunların Silahlı Kuvvetler ile istişaresi yapılır. Hangileri şehrin merkezinden çıkarılabilir? Mesela topçu tugayları gibi, şehir merkezlerinde olması doğru değil. Bunların artık tamamen kendi hesaplarını yapacak şekilde, askeri açıdan, sınırlara doğru kaydırmamızda fayda var. Buralar çok önemli aynı zamanda araziler ve bu arazilerde çok güzel yeşil alanlar oluşturmak suretiyle, biliyorsunuz yeşil alan deyince iki yer akla gelir; ya kışla ya mezarlık.
Böyle bir adım atılırsa, halkın tamamen emrine, kamunun hizmetinde olacak şekilde böyle bir planlama yapılmak suretiyle ekonomiye kazandırma noktasında bazı adımlar atılabilir" dedi.

chp-raporuİSTANBUL'DA 5 BİN 250 FUTBOL SAHASI KADAR ALAN


Erdoğan'ın açıklamasındaki "ekonomiye kazandırma" açıklaması dikkat çekti. Olası "ekonomiye kazandırma" hamlesi ile ilgili en çarpıcı rapor ise CHP'den geldi.
CHP tarafından "Günümüze kadar zorla korunabilmiş yeşil alanlar ranta kurban edilemez" başlıklı yayınlanan rapora göre sadece İstanbul'daki askeri alanların değeri milyar dolarlarla ölçülüyor. Rapora göre taşınması kesinleşen Hasdal Kışlası 610, Esenler Metris Kışlası 330, Şişli 3. Kolordu Komutanlığı 450, Tuzla Piyade Okulu 1700, Beylerbeyi Deniz Eğitim Komutanığı 96 hektardan oluşuyor.
Yani sadece İstanbul'un merkezindeki boşaltılacak alanın ölçüsü 3756 hektar. Bu 5 bin 250 futbol sahası demek.

PEKİ SİZCE NE OLMALI?