Veli TOPRAK / ANKARA

AKP’nin “Daha çağdaş, özgürlükçü ve eşitlikçi bir Türkiye” diyerek kurduğu yeni anayasa masasında kadının adı yok 12 kişilik komisyonda tek kadın vekil HDP’li Meral Danış Beştaş oldu. Beştaş, “Bütün kadınların sesi olacağım” dedi


Yeni anayasayı yazacak ekipte sadece 1 kadın var


 

Yeni anayasa çalışmasını erkekler yürütecek. TBMM’de 4 siyasi partinin temsilcilerinden oluşan Meclis Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun 12 üyesinden sadece biri kadın...

Komisyon üyeleri Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partinin TBMM Başkanlığı’na isimleri bildirmesiyle geçen hafta oluşmuştu. Buna göre; AKP’den 3, CHP’den 3 ve MHP’den de 3 erkek milletvekili komisyonda yer aldı. HDP ise 3 üyeden 1’ini kadın olarak bildirdi. Aynı zamanda Meclis Anayasa Komisyonu üyesi olan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Mutabakat Komisyonu’nda yer alan tek kadın vekil oldu.

“TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK AYIP”


İki gün önce yapılan ilk toplantıya ‘mor’ kaşkol ile katılarak mesaj veren HDP’li Beştaş, komisyonda tek kadın olması konusunda şunları söyledi: “12 kişilik komisyonda sadece tek kadının olması, 2016 Türkiyesi için büyük bir ayıptır. Eleştirim diğer partilere... Bu anayasa erkeklerin anayasası olmayacak, toplumun yarısı olarak kadınların orada temsili çok önemli. Ama ben sadece HDP’li kadınların değil hangi partiye oy verirse versin, düşünce yapısı, hayat felsefesi ne olursa olsun bütün kadınların sesi olacağım.”

YENİDEN SEÇİM SAYIYI DÜŞÜRDÜ


7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde kadın milletvekili sayısında rekor kırılmış ve sandıktan 98 kadın vekil çıkmıştı. Ancak Türkiye’nin 1 Kasım’da yeniden sandık başına gitmesi kadın vekilleri vurdu. 7 Haziran’da 98 olan kadın milletvekili sayısı 82’ye düştü. AKP’den 35, HDP’den 23, CHP’den 21 ve MHP’den 3 kadın vekil Meclis’e girdi.