Irak Cephesi’nde İngilizlere karşı 4,5 aylık bir kuşatma sonucunda, 29 Nisan 1916’da kazanılan ve İngilizlere bu cephede 40 bin asker kaybettiren, imkânsızlıklar içinde kazanılan bu zafer, Türk Ordusu’nun maneviyatını yükseltmiş, dünyada ise geniş yankı uyandırmıştı.  Bu sebeple ‘Unutulan Zafer; Kut'ül Ammare’ 100. yıldönümünde, ‘Kut'ül Ammare Belgeli Dramatik Gösterim’ ile tarih sahnesinden, sanat sahnesine taşınıyor.
kutul-amare-4
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organize ettiği ‘Kut'ül Ammare Belgeli Dramatik Gösterim’ etkinliğinin ilki, bugün saat 19.00’da, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılıyor.

Gösterimin yanı sıra zaferle ilgili bir sergi de açılacak. Gösterime, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da katılacak.

Hazırlığı yaklaşık 6 ay süren ‘Kut'ül Ammare Belgeli Dramatik Gösterimi’nin yönetmenliğini İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Zafer Kayaokay, özgün müziklerini ise Can Atilla yapacak. Gösteride, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nden 38 Mehteran ve 72 oyuncu görev alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Unutulan Zafer: Kut'ül Ammare ’ etkinliklerini yılsonuna kadar sürdürecek. Belgeli Dramatik Gösterim, sergi ve sempozyumlar ülkemizin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilecek. Ayrıca bakanlık 100. yıla özel olarak ‘Kut'ül Ammare Hücüm ve Muhasarası: Bir Osmanlı Subayının Hatıratı’ isimli bir prestij kitabı hazırladı. Diğer yandan bakanlık zaferle ilgili bir belgeselin de yapımına başladı ve Ekim ayına tamamlanacak.

kutul-amare-487Öte yandan Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda yine bugün saat 16.00’da Kut'ül Ammare Zaferi'nin 100. yıl dönümü anısına oluşturulan sergi ile '13.Yaşayan Asker Ressamlar Resim Sergisi' açılacak. Sergiler her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Yaşayan Asker Ressamlar Resim Sergisi 08 Mayıs 2016, Kut'ül Ammare Sergisi ise 01 Ekim 2016 tarihine kadar açık kalacak.