Namık GÖZ BURSA, (DHA) - BURSA Büyükşehir Belediye Meclisi’nin `riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir` kararı, Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi`nden döndü. Değişikliği hukuka uyarlı bulmayan mahkeme, daha önce de, `dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği` gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs’taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1 5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına `Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir` plan notu ilavesi kararı aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe tarafından, Bursa’daki riskli binaların dönüşümünde büyük önem taşıdığı açıklanan karar, kentin çeşitli yerlerine asılan afişlerle kamuoyuna duyuruldu.
`VATANDAŞIN RANTI VAR`
Kararın alınmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, değişliğin uygulanacağı Nilüfer Sitesi’ni ziyaretinde eleştirilere yanıt vererek ve Bursa’nın 0.50 emsal artışı yöntemiyle yenileneceğini söyledi. Benzer uygulamayı turizm sektöründe denediklerini ve başarılı olduklarını kaydeden Başkan Altepe, "Kentsel dönüşümde de başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum. Bazılarının iddia ettiği gibi ortada rant yok, vatandaşın rantı var. İnsanların evlerinde rahatça uyuyabilmelerinin, muhtemel depremde düne nazaran daha güvende olmalarının rantı var" diye açıklama yaptı.
ŞEHİR PLANCILARI DAVA AÇTI
Bursa Şehir Plancıları Odası Şubesi, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa’da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekânsal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sorunları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu. Oda söz konusu işlemde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle idari yargıya taşıdı.
Başvuruyu değerlendiren Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka uyarlı bulmayarak, `telafisi güç zararların oluşabileceği` sonucuna vardı ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
MAHKEME İPTAL ETTİ
Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi, Yürütmeyi durdurmanın ardından 9 Şubat’ta davayı karara bağladı. Mahkeme, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin `riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir` kararını iptal etti.
Şehir Plancılar Odası’nın açtığı davada Mimarlar Odası’nın müdahil olma talebini ret eden Mahkeme kararında şöyle denildi:
"Davalı idare tarafından her ne kadar dava konusu plan notu değişikliğinin kamu yararı uyarınca yapıldığı ileri sürülmekte ise de, Bursa genelinde 17 ilçeye yönelik, her ilçenin yörenin kendine özgü nüfus ve coğrafi yapısı, yapıların alanda ilişkileri, birey başına düşen sosyal donatı alan hesaplamaları gibi hususlarda herhangi bir araştırma inceleme yapılmadan, 1 50 bin ölçekli planlarda riskli bina tespit ederek kentsel dönüşüm yapılması halinde yüzde 50’ye kadar yoğunluk artışı yapılabileceğini öngören dava konusu plan notu değişikliğinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."
`HUKUKSAL DAYANAĞI EKSİK`
Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, mahkemenin itirazlarını haklı bulduğunu belirterek kararı şöyle değerlendirdi:
DHA