Çavuşoğlu, ayrıca PYD lideri Salih Müslim'in 'Türkiye Suriye batağında çok şey kaybeder' açıklamasına da tepki göstererek, "Salih Müslim ya da YPG, PYD neden rahatsız oldu Bizim müttefiklerimize anlatmaya çalıştığımızı itiraf ediyor. 'Benim derdim DAEŞ'le değil' diyor. Amacı DAEŞ'le mücadele etmek olsa, Suriye'nin bütünlüğü olsa DAEŞ'le mücadele eden bir operasyona karşı çıkmaz ancak destek verir" dedi.

"DAEŞ BU SİLAHLARI NEREDEN BULUYOR"

Bakan Çavuşoğlu ile Estonya Dışişleri Bakanı Kaljurand, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı Resmi Konut'ta ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye sınırından başlattığı Cerablus'a dönük 'Fırat Kalkanı' harekatıyla ilgili "Cerablus'taki operasyonun amacı son derece nettir. DAİŞ, Türkiye'yi hedef alıyor. Son zamanlarda DAEŞ Türkiye'ye yönelik saldırılarını artırdı. En son Gaziantep'teki terör saldırısında 51 vatandaşımızı kaybettik. Orada kullanılan canlı bomba da bir çocuk. Bu terör örgütlerinin hiçbir ilkesi yok. Suriye'nin öbür tarafından DAEŞ'in gönderdiği roketler, birçok atışlar da Türkiye'yi hedef alıyor. Bu arada DAEŞ bu silahları nereden buluyor Kim veriyor DAEŞ'e Hadi ilk başta gittikleri yerlerdeki güçlerden elde ettiler. DAEŞ'in silahı azalmıyor, kim veriyor Baktığınız zaman bu silahları kimin ürettiğine nereden geliyor bu silahlar onu da sorgulamak lazım" ifadelerini kullandı.

 

"ABD HIMARS'LARI GETİRECEKTİ MAALESEF HENÜZ GELMEDİ"

Cerablus operasyonunun amacının IŞİD'i kuzeyden aşağıya doğru süpürmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bizim amacımız bu operasyonun amacı DAEŞ terör örgütünü sınırımızın diğer tarafından temizlemektir. Kuzeyden aşağıya doğru süpürmektir. Biz başından beri bunu planladık. ABD ile planladık. ABD HIMARS'ları getirecekti maalesef henüz gelmedi ama şu andaki operasyonda bir taraftan bizim tanklarımız aynı şekilde diğer tüm elimizdeki imkanlarla bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Özgür Suriye Ordusu da buraya girdi. Tanklarımız da bu geçişleri garanti altına almak için şu anda gerekeni yapıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin faaliyetleri planlandığı gibi şu anda aksamadan devam ediyor. Hava desteği ile ilgili de koalisyonla birlikte çalışıyoruz. Terör örgütlerinin hepsiyle bu şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz. PKK, YPG ile de onların bir farkı yok zaten. Çünkü Ankara'daki son iki terör saldırısının sorumluları Suriye'deki PYD kamplarından geldi. Bunların bir farkı yok" diye konuştu.

[caption id="attachment_1363691" align="aligncenter" width="581"]HIMARS: Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi HIMARS: Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi[/caption]



HIMARS NEDİR?

M142 standart ABD Ordusunun Orta Taktik Araç kamyon üzerine eklemlenmiş bir hafif çoklu roketatar sistemidir. HIMARS altı roket veya Orta Taktik Araç Ailesi beş tonluk kamyon üzerinde ve cephanenin tümü ile Çok Namlulu Roket Sistemi Ailesi başlatılabilir bir sistemdir. HIMARS yarım roket yükü taşıyan, MLRS M270A1 ile değiştirilebilir. Fırlatıcısı C-130 ile taşınabilir. Şasisi, BAE Systems Hareketlilik ve Koruma Sistemleri tarafından, FMTV OEM olarak üretilmektedir.




"SALİH MÜSLİM YA DA YPG, PYD NEDEN RAHATSIZ OLDU"


PYD lideri Salih Müslim'in 'Türkiye Suriye batağında çok şey kaybeder' açıklamasını eleştiren Bakan Çavuşoğlu, "Operasyon, DAİŞ'e karşı yapılan bir operasyon. Peki Salih Müslim ya da YPG, PYD neden rahatsız oldu Onlar bugüne kadar DAİŞ'le mücadele ettiğini iddia etmiyor muydu Bizim DAİŞ'e karşı mücadelemizden niye rahatsız Esasen kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bizim müttefiklerimize anlatmaya çalıştığımızı itiraf ediyor. 'Benim derdim DAİŞ'le değil' diyor. 'Benim kendi ajandam var, burada bir kanton oluşturmak istiyorum, Kürt devleti kurmak istiyorum'. Amacı DAİŞ'le mücadele etmek olsa, Suriye'nin bütünlüğü olsa DAİŞ'le mücadele eden bir operasyona karşı çıkmaz ancak destek verir. PYD'nin gizli ajandası ortada" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE OLARAK GEREĞİNİ YAPARIZ"

YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçmesi gerektiğini aksi halde Türkiye'nin gereğini yapacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Bir an evvel bu demokratik güçlerin içindeki YPG unsurları da bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmelidir. Amerika da bunun sözünü verdi. Bizim yaptığımız anlaşma da bu. Aksi takdirde biz Türkiye olarak gereğini yaparız. Bunların gizli ajandalarına fırsat vermeyeceğiz" dedi.

"AMACIMIZ BATAKLIKTAKİ SİVRİSİNEKLER DEĞİL, BATAKLIĞI KURUTMAK"

Bakan Çavuşoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bataklıktan bahsediyor. Sen burada Türkiye'nin ne yapacağını değil, sana ne olacağını düşüneceksin. Önce bunun hesabını yap. Sen de bir terör örgütüsün. Esasen bizim amacımız bataklıktaki sivrisinekler değil, bataklığı kurutmaktır ve Türkiye'ye karşı oluşan tehditleri ortadan kaldırmaktır. Senin ajandan buysa sen de korkabilirsin ama senin ajandan farklıysa terörizmi, silahı bırakacaksan Suriye'nin bütünlüğünü savunuyorsan bu operasyondan hiç rahatsız olmamalısın. Dolayısıyla bu tür faaliyetlerimiz terör örgütlerinin hepsine karşı devam edecek"

"PYD, YPG, PKK AYNI, FARKI YOK"

Operasyonun ardından Cerablus başta olmak üzere boşalan bölgelerde orada yaşayan insanların yaşamaya devam edeceğini açıklayan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Boşalan bölgelerde kim yaşıyorsa orada, oralar onlarındır. Bugüne kadar YPG, PKK gittikleri her yerde Suriye içinde de hatta Türkiye'de de bazı şehirlerde kendi ideolojisini paylaşmayan Kürt vatandaşlarımızı da zorla göçe tabii tuttu. Şehirleri terk etmeleri için zorladılar. YPG-PKK aynı şey Suriye'de. PYD, YPG, PKK aynıdır; hiç farkı yok. Gittikleri her yerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri göçe zorlamıştır ve etnik temizlik yapmıştır. Ama bu şehirler Cerablus başta olmak üzere orada yaşayan insanlarındır. Orada yaşayan insanlar burada yaşamaya devam edecek. Kendi şehirlerinde özgür şekilde yaşayacaklar. Dışarıdan başka birileri getirilip de buralara yerleştirilmeyecek"

DHA