Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk’un Kobani ziyaretini eleştirmiş, "Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi?” diye seslenmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise dün yaptığı "Erdoğan'a yanıt" açıklamasında PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD'yi "terörist grup olarak görmediklerini ve onlara desteklerinin süreceğini" söylemişti. ABD cephesine yanıt Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu ABD'nin tutumu için "Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez" dedi.


FOTO:DHA- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'ye yanıtı Budapeşte'de verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN DA TEPKİ


ABD'den gelen PYD açıklamasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yanıt geldi. Çavuşoğlu ABD'ye yanıtı resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de mevkidaşı Peter Szijjarto ile yaptığı ortak basın toplantısında verdi.

"ABD’nin bir karar vermesi lazım, ortak olarak bizi mi seçiyor, terör örgütlerini mi seçiyor" diyen Bakan Çavuşoğlu "Biz Amerikalılara, dostlarımıza Biden’a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD’nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry’e defalarca bunu anlattım. Tepkimizi, McGurk orada Polat Can diye Kandil’den gelen PKK teröristle bir araya geldiği zaman da söyledik. PYD’nin içinde PKK’lıların nasıl yer aldığını, yönetimde nasıl olduğunu resimleriyle, isimleriyle verdik. Şimdi siz bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz, onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan terör örgütünü terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez" dedi.

FOTO:DHA - ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby "PYD'ye yardımlarımız devam edecek" demişti.

"AKILCI BİR YAKLAŞIM DEĞİL"


Çavuşoğlu ABD'nin "PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz" demesinin ise "akılcı bir yaklaşım olmadığını" belirtti.