İnsansız Hava Araçlarının (İHA) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınma zorunluluğunun duyurulması üzerine, iki gün içinde bin 840 İHA’nın kaydının yaptırıldığı açıklandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) resmi internet sayfasından 23 Şubat 2016 günü yayınlanan duyurusunda Türk Hava Sahasında uçan tüm İHA’ların 1 Mayıs 2016 gününe kadar kayıt altına alınması zorunluğu, olduğu aksi takdirde 17 bin lira ceza kesileceği bildirildi. Bunun üzerine bugün verilen bilgiye göre ilk gün 840 İHA sisteme girerken, ikinci gün bu rakamın bin 840’a ulaştığı bildirildi.

PİSTLERE 9 KİLOMETREDEN YAKIN UÇMAK YASAK


SHGM resmi sitesinden İHA’lar için pistlere 9 kilometreden daha yakın uçmanın yasak olduğu bildirilirken Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi`nin (FAA) havalimanlarına yakın İHA’ları tespit edecek yeni bir sistem üzerinde çalışma yaptığı belirtildi.

SHGM resmi sitesinden edinilen bilgiye göre, son bir ay içinde havaalanlarına ve uçaklara yakın olarak uçan 100 fazla araç tespit edilerek raporlara geçtiği açıklandı. Çalışma ile ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Çalışma yapan şirket tarafından havalimanının çevresinde stratejik noktalara radyo frekansı sensörleri konuluyor. Sensörler yardımıyla İHA’ların kullandıkları frekanslar tespit ediliyor. Tam yer belirlenince de güvenlik kuvvetleri o adrese gidip İHA pilotunu yakalayabiliyor. Bütün amaç gökyüzünde güvenliği sağlamak. FAA’nın çabası da bu gerekçeyle. Kötü amaçlı İHA’lara izin vermemek.”

DHA