CHP Kocaeli Milletvekilleri, kentteki akademisyen operasyonuna tepki gösterdi. Vekiller Sedat Peker'i kastederek "Mafya bozuntusunun şiddet ifadeleri dururken akademisyenlere gözaltı, hukukla ifade edilebilecek bir durum değil" dedi.

FOTO:DHA - Kocaeli Üniversitesi'nde gözaltına alınan 19 akademisyenin işlemleri sürüyor


Türkiye güne Kocaeli'nden gelen akademisyen gözaltıları ile başladı. Kocaeli Üniversitesi'nde görevli, aralarında 7 profesörün de bulunduğu 19 akademisyen Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi”nin bildirisine imza verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Kocaeli'nden sonra Bursa Uludağ üniversitesi'nde de 2 akademisyen gözaltına alındı. Birçok üniversite de imzacı akademisyenler için soruşturma başlatıldı.

SEDAT PEKER 'GÖNDERMESİ'


CHP Kocaeli Milletvekilleri Haydar Akar, Tahsin Tarhan, Fatma Hürriyet Kaplan ve Cengiz Sarıbay, Kocaeli Üniversitesi'nde görevli akademisyenlerin gözaltına alınması ile ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamada, "Aynı zaman içerisinde, akademisyenlere tehdit amacıyla insanların kanıyla duş alacağını söyleyen Cumhurbaşkanı himayesindeki mafya bozuntusunun şiddet ifadeleri dururken akademisyenlere gözaltı, hukukla ifade edilebilecek bir durum değil" ifadeleri kullanıldı.

VEKİLLER İSYAN ETTİ

CHP Kocaeli Milletvekilleri Haydar Akar, Tahsin Tarhan, Fatma Hürriyet Kaplan ve Cengiz Sarıbay yaptıkları açıklama şöyle; "CHP Kocaeli örgütü olarak bizler her türlü teröre amasız, fakatsız, lakinsiz karşıyız, şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Bizler terörün insanlık suçu olduğunu kabul eden bir partinin üyesiyiz... Teröre karşı olduğumuz gibi, düşünceyi açıklama hürriyetine yapılan baskılara da karşıyız. Hukukun temel ilkesi de bunu gerektirir... Türkiye'de düşünen gazeteciler, akademisyenler, toplumun tüm sınıflarının, düşüncelerini açıkladı diye suçlanmaları, hukukla ve demokrasinin evrensel ilkeleriyle asla bağdaşmamaktadır. Ülkemizde düşünceleri nedeniyle insanların evlerinin basılıp gözaltına alınmalarını kabul etmemiz mümkün değildir... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimatla açılan soruşturmayla birlikte, düşüncelerini  açıklama özgürlüğünü kullanan çok sayıda akademisyenin gözaltına alınmasını ve görevden uzaklaştırılmasını hukuksuz, kabul edilemez ve son derece tehlikeli buluyoruz. Şunu açıkça söylemek gerekir ki, akademisyenlerin açıklama yapması değil akademisyenlere gözaltı suçtur. CHP, Türkiye'de herkesin düşüncesini özgürce söylemesinden yanadır. Akademisyenlerin açıklamasına katılmasak bile şiddet içermedikçe her türlü Düşünceye saygı duyarız. Aynı zaman içerisinde, akademisyenlere tehdit amacıyla insanların kanıyla duş alacağını söyleyen Cumhurbaşkanı himayesindeki mafya bozuntusunun şiddet ifadeleri dururken akademisyenlere gözaltı, hukukla ifade edilebilecek bir durum değil; düşünce özgürlüğü yüzünden hapiste yatmak, artık yüzlerce yıl öncesinde kalmıştır. Tam 226 yıl önce Fransız düşünür Voltaire'in, 'Düşüncelerine katılmıyorum ama o fikirleri özgürce ifade edebilmen için gerekirse canımı bile veririm' sözlerinin önemini bir kez daha vurgulayarak gözaltına alınan akademisyenlerin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

(DHA)