SÖZCÜ/ANKARA

Hakkında Hristiyan olduğu yönünde haberler yapılan CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımıcısı Selin Sayek Böke bunun bir nefret suçu olduğunu söyledi. Böke, MYK toplantısı ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Böke ayrıca hakkında yapılan “Hristiyan olduğu” yönündeki haberlere de yanıt verdi. Böke duygusal anlar yaşadı ve gözleri doldu. Böke şunları söyledi:

NE İLKİZ NE TEK

Bu siyaset ve bu gündem Türkiye’de, onlarca, yüzlerce nefret suçunun her gün işlenmesine sebep oluyor. Dün de kayyumlu gazete tarafından bir kez daha bir nefret suçu işlendi. Bunun muhatabı ben ve ailemdik. Biz ne ilkiz ne de tekiz. Şunu bilmenizi isterim, biz tek olmadığımız için ben burada bu açıklamayı yapmak zorunda hissediyorum. Türkiye’de ayrımcılığa uğrayan, yok sayılan, kimlikleri, inançları sorgulanan, yaşam alanları her gün daraltılan bu ülkenin tüm vatandaşları adına ben bu açıklamayı yapıyorum. Bir kez yapıyorum ve son kez yapıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu çağda, böyle bir nefret suçuna dair bir açıklama yapmak zorunda kalmaktan da utanç duyuyorum. Bu utancı bize kimsenin yaşatmaya hakkı yok.

KÖKENİM ORTADA

Benim ailem, kökenim, soyum ortada. Bu konuda bugüne dek ne bir şey sakladım ne de gizledim, ne de korktum. Gizleyeceğim, saklayacağım, korkacağım hiçbir şey yok. Benim bundan utanacağımı düşünerek bu nefret suçun işleyenler adına ben utanıyorum. Benim ailem yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan, herkes kadar buralı, herkes kadar bu ülkenin yurttaşı ve hayatları boyunca bu ülkeye hizmet etmeye kendilerini, adamış insanlar. Soya sopa çok meraklı olanların merakını da gidereyim; ailemin bir tarafı Hristiyan, diğer tarafı Müslüman. Her ikisi de kültürü zengin Anadolu’nun çocukları. Ben o zenginliğin içinde büyüdüm

SÖZDE DEĞİL GERÇEK DEMOKRASİ

Ben siyasete bu ülkede hiç kimsenin hiçbir nedenle ayrımcılığa uğramadığı, sözde değil gerçekten demokrasi, gerçekten laiklik olan bir Türkiye inşasında mücadelenin ortağı olduğu için girdim. Ben yalnız değilim, milyonlarla beraber bu mücadeleyi de vermeye devam edeceğim. Bu açıklama, Türkiye’de her gün ayrımcılığa uğrayan, kimliklerinden dolayı kendi topraklarında yabancı hissettirilen ve Türkiye’nin bu ayrımcı zihniyete teslim olmaması gerektiğine inanan, bu topraklarda ortak yaşama kültürüne değer verenlerin ve bu değere sahip çıkmakta kararlı olanların mesajıdır. Biz bu mücadeleyi kazanacağız. Bu ülkeyi bu karanlık zihniyete asla teslim etmeyeceğiz.