Parlamentoya girdiği 15 aydan bu yana 17 bin TL’lik milletvekilliği maaşının tamamını kız öğrencilere burs olarak veren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır: “Eğer siz bu ülkenin yönetiminde, TBMM’de bulunuyorsanız ve yurttaşların eşit eğitim hakkı ve sağlık hakkı gibi sorunlarını çözemiyorsanız, o zaman o maaşı da almayı hak etmiyorsunuz” dedi. 60 kız öğrenciye burs veren Bayır, bu kararı nasıl aldığını sozcu.com.tr’ye anlattı.

TARIM EMEKÇİLERİNİN ÇOCUKLARI


Genel seçimler öncesi İzmir ve bölgesinde yaptığı önseçim için bölgesinde yaptığı çalışmalarda bu düşüncenin oluştuğunu söyleyen Bayır, “Kırsal alanda tarımla uğraşan tarım emekçilerinden bazıları, çocuklarının şehir dışında okuduğunu, ama ürünleri para etmediği ve çocuklarına para gönderemedikleri için onları geri çağıracaklarını söylediler. O zaman onlara, ‘Durun acele etmeyin, bir şeyler yapalım, çocuklarımıza burs bulalım’ demiştim. Daha sonra vekil olunca, vekil maaşına da ihtiyacım olmadığı için, kendi işletmem var, maaşımı o çocuklara burs olarak ayırmaya karar verdim” dedi.

Tacettin Bayır vekil olduktan sonra, eşi Tülay Bayır’ın başında olduğu ve kadınlardan oluşan 5 kişilik bir burs komisyonu kurulmuş. Bu komisyona çok sayıda öğrenci müracaat etmiş. Yapılan titiz bir çalışmanın ardından, gerçekten ihtiyacı olan 60 kız öğrenciye burs verilmeye başlanmış. Bu öğrencilerden 11’i bu yıl mezun olmuş, 6’sı ise sınıfta kalmış. Onların yerine bu eğitim öğretim yılında, 100’den fazla müracaat arasından 17 yeni öğrenciye daha burs verilmeye başlanmış.

KIZ ÖĞRENCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK


İş yaşamı dahil kadının olmadığı yerde hiçbir şeyin olmayacağını söyleyen Bayır, burs verirken neden kız öğrencileri tercih ettiklerini de şöyle anlattı: “Bizim ülkemizde bazı aileler kız çocuklarının okumasına farklı bakıyorlar, doğru bulmuyorlar. Ama iş yaşamı dahil kadının olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Kız çocuğuna burs vermemin sebebi yalnızca kadın olması değil; erkek çocuk bir şekilde çalışabilir, bir biçimde kendi ayakları üzerinde durabilir, ama kız çocuklarının çalışabileceği alanlar özellikle de ailesinden uzaktayken daha kısıtlı. Bu anlamda kız çocuğunu tercih ettik.

“BAYRAMLARDA BENİ ARIYORLAR”


Oğlu, kızı, damadı ve gelini olmak üzere dört çocuğu olduğunu iki de torunu bulunduğunu söyleyen Bayır, “Burs verdiğim öğrencileri sadece banka defteri üzerinde isimlerinden tanıyorum. Onlarla bir araya gelmedim. Burs işlemlerini gizlilik esasıyla yürütüyorum. Ama mezun olduklarında ya da bayram gibi özel günlerde bir şekilde arıyorlar ve bu beni mutlu ediyor” dedi.

“EĞİTİM SORUNUNU ÇÖZERSEK BELKİ ALIRIM MAAŞIMI”


Yoksul bir ailede büyüdüğünü ve hem ekonomik nedenler hem de 12 Eylül darbe dönemindeki sağ-sol çatışmaları nedeniyle üniversiteye gidemediğini söyleyen Tacettin Bayır, milletvekili maaşını neden almayıp, burs olarak öğrencilere verdiğini de şöyle anlattı: “Bu ülkede yaşayan bütün insanların bazı hakları var, eğitim hakkı, sağlık hakkı gibi... Eğer siz bu ülkenin yönetiminde, TBMM’de bulunuyorsanız, bu sorunu çözememişseniz, bu soruna çözüm getiremiyorsanız, o zaman o maaşı da hak etmiyorsunuz diye düşünüyorum. Ne zaman bu sorunları hallederiz, Türkiye’de eğitimi parasız hale getiririz, bütün yurttaşların çocukları eşit okuma şansına sahip olur, sağlık sorununu da çözeriz, o zaman o parayı almayı hak etmişim demektir, o zaman belki alırım maaşımı.”