CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevilere ayrımcılık uygulandığına hükmeden kararının ardından, Cemevlerinin ibadethane olarak düzenlenmesi için kanun teklifi hazırladığını söyledi. Çakırözer, "Kanun teklifimizin yasalaşmasıyla, iktidarın ipe un seren yaklaşımı son bulacak, Alevi yurttaşların en doğal talebi karşılanmış olacak" dedi.
Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir'de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İsmail Kılıç ile Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Kamer Ali Durur'u ziyaret etti. Çakırözer AİHM'in temyiz organı olan Büyük Daire'nin geçtiğimiz günlerde verdiği önemli karara dikkat çekti. Kararda, Türkiye'de Alevilere ayrımcılık uygulandığı ve düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildiğini hatırlatan Çakırözer, yine kararda Alevilerin kamunun sunduğu dini hizmetlerden yararlanamadığı, dini ayrımcılık uygulandığına yönelik değerlendirmelerin yer aldığını söyledi.
KARAR KESİN
Büyük Daire'nin kararının nihai nitelikte ve temyize götürülme olanağının olmadığını belirten Utku Çakırözer şöyle konuştu:
"AİHM, 26 Nisan'da verdiği kararla ülkemizdeki Alevilere ayrımcılık uygulandığına hükmetti. Büyük Daire'nin kararı nihai ve temyize götürülme olanağı yok. Hükümetin Alevi sorununu çözme iradesi varsa bu kararı uygulaması yeterli. AİHM'in kararı sonrası yapılması gereken tek şey var, o da bir yasa düzenlemesi. Çünkü devlet AİHM'in kararını uygulamak zorunda, karar bağlayıcı. Bunun için de yapılması gereken tek şey kanun düzenlemesidir. Biz de bunun için hazırlığımızı yaptık ve Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması için kanun teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduk. İktidarın yıllardır adeta çözmek istemediği bu konu, artık çözüme ulaşmak zorunda. Kanun teklifimizin yasalaşmasıyla, iktidarın yıllardır ipe un seren yaklaşımı son bulacak, Alevi yurttaşların en doğal talebi karşılanmış olacak. Burdan tüm partilere sesleniyoruz, gelin hep birlikte vatandaşlarımızın yaşadığı haksızlıklara son verelim." 

 

DHA