İnce, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Meclis’in yetkisinin Gazi Mustafa Kemal’e verilmek istendiğinde Dersim milletvekilinin “Gazi’yi çok severiz, ama çocuklarımızın geleceği var” diye karşı çıktığını hatırlattı. İnce, “Adından utandığınız için başkan değil Cumhurbaşkanı diyeceksiniz. 1924’te Cumhurbaşkanına verilmeyen yetkiyi kime vereceksiniz? Sizin Cumhurbaşkanınız da fani ” dedi.

[old_news_related_template title="Anayasa Komisyonu'nda ilk kriz" desc="AKP ve MHP’nin desteklediği, CHP ile HDP’nin ise karşı çıktığı partili cumhurbaşkanlığı sistemini içeren 21 maddelik anayasa değişiklik teklifi Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. İlk kriz salonda yaşandı. Vekiller danışmanlar salona sığmadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/kriz8801.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/anayasa-komisyonunda-ilk-kriz-1577026/"]

YÜRÜTMEDE ÇİFT BAŞLILIK

AKP Yozgat Milletvekili Yusuf Başer de Türkiye’de 1921 ile 1950 arasında parlamenter sistem olduğunu ancak uygulamaların nevi şahsına münhasır olduğunu, tek kişinin yönettiği bir sistem olduğunu anlatırken, 66 yılda 45 hükümet değiştiğini, başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde ise 200 yılda 45 başkan belirlendiğini belirtti. Başer, “Yapmak istediğimiz şey Türkiye’de istikrarı güveni sağlamaktır. Şu an yürütmede çift başlılık var yapmak istediğimiz çift başlılığı sona erdirmek” dedi.

[old_news_related_template title="CHP: 'Direneceğiz' AKP: 'Atatürk de başkandı'" desc="Cumhurbaşkanlığını ‘başkanlık’ yetkileri ile güçlendirecek sistem değişikliği öngören Anayasa teklifinin görüşmeleri başladı. AKP-MHP’nin destek verdiği pakete CHP’den “Sistemi değil rejimi değiştiriyorsunuz, Cumhuriyeti yıkan bu teklife direnecek kararlılığımız var” eleştirisi geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/a-37.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/chp-direnecegiz-akp-ataturk-de-baskandi-1577184/"]

EVREN Mİ OLMAK İSTİYOR?

AKP Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP'lilere taşın altına ellerini koyarak bu toplumsal talebi gündeme getirmelerinden dolayı teşekkür etti. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt ise teklifin geri çekilmesini isteyerek ''Bu tanımdan tam bir diktatör çıkar. Ne Hitler ne Abdülhamit ne de Kenan Evren’de bu yetki var. 10 seçim kazanmış bir insan neden  Evren olmak ister. Neden bir an önce AKP’ye genel başkan olmak istiyor. Kimseyi rencide etmek istemiyorum, buradan tam bir diktatör yaratır, tüm dünyaya rezil edersiniz.  Erdoğan’ın diktatörden farkı kalmaz.” dedi.