Evet yanlış okumadınız. Çöpe attığınız her şey hayatınızla ilgili çarpıcı gerçeklerin ispatı... Sosyal durumunuzdan, müsrifliğimizden, fantazilerinizden tutun da bünyenizde barındırdığınız çeşitli hastalıklara kadar, çöpler yaşamınızı ele veriyor. Örneğin Etiler'de yaşayanlar pahalı alkol tüketiyor, hazır gıda, kabak çekirdeği yiyor ve çöpe fazla miktarda mide ilacı atıyor. Nişantaşı'nda fantazi maskeleri, Bebek'te pastel tonlarda makyaj ürünleri çıkıyor. Beylikdüzü, Avcılar, Sefaköy ise simli ve gösterişli makyajı tercih ediyor. Çocuk bezi çıkan konteynerden prezervatif, prezervatif çıkan konteynerden ise çocuk bezi çıkmıyor.


Turgut ERAT / İSTANBUL
 

YAŞADIĞIMIZ HAYATI ÇÖP ANALİZİ ORTAYA ÇIKARIYOR


Öyle gelişi güzel yapılan bir tahmin değil bu... Gerçekler çöp konteynerlerinde saklı. Edebiyat ve sokak hayatını yansıtan Bavul dergisinde görevli gazeteci Umut Yiğit gerçek hayatlara ulaşmak için çöpleri karıştırıyor. Semt semt geziyor. Sokağa yansıyan hayatlardan ziyade insanların iç dünyasını araştırıyor. Biz de eldivenlerimizi taktık ve çöp konteynerlerinde gerçek hayatlara dair bulgular aradık.

SANATÇILAR SEMTİ CİHANGİR


İstanbul'un en çok sanat camiasını ağırlayan Çukurcuma'da bir çöp konteynerında buluştuk. İlk gözümüze çarpan, çöpe atılan ve yarısından fazlası yenmemiş günü geçmiş kahvaltılıklar oldu. Bir başka konteynerde ise zeytin çekirdeği, peynir artığı ve ekmek ile karşılaştık. Buradan çıkan sonuç, semt sakinlerinin pek çoğunun evde kahvaltı yapmayı tercih ettiği yönünde. Bu çöpler Cihangir ve Çukurcuma sakinlerinin daha esnek saatler arasında çalıştığını da ortaya koyuyor. Yenmeden atılan gıdalar ise semtte yaşayan bekarları ele veriyor.

ETİLER SAKİNLERİ KABAK ÇEKİRDEĞİ YİYOR PAHALI VİSKİ TÜKETİYOR


Semt semt gezip çöp karıştıran Umut'un en çok dikkatini çeken ise Etiler'deki konteynerlerden kabak çekirdeği, hazır gıda ambalajı ve mide ilacı çıkması. Etiler'in çöpleri düzensiz beslenme sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarını da sergiliyor. Bir başka çıkan gerçek ise, gelir düzeyi yüksek Etiler sakinleri pahalı viski tüketiyor. Mahallelerde gelir düzeyi düştükçe çöpe bira kutuları ve ucuz şarap şişeleri atılıyor.

ÇOCUKLARA TUVALET EĞİTİMİ


Fatih ve Bağcılar'da çok sayıda çocuk bezine rastlanıyor. Bu bulgular diğer semtlerdeki bulgularla karşılaştırıldığında Fatih'te bulunan çocuk bezlerinin diğer semtlere nazaran daha büyük olduğu ortaya çıkıyor. Bu da demek oluyor ki, buradaki çocuklara tuvalet eğitimi biraz daha geç veriliyor. Ancak aynı çöpten bir başka gerçek daha ortaya çıkıyor. O da bu bölgedeki çocuklar daha sağlıklı besleniyor. Çünkü bu semtlerin çöplerinde meyve artıklarına sıkça rastlanırken gazlı içeceklere nadiren rastlanıyor.

Bir başka sonuç ise çöpte sıkça el işi oyuncaklara rastlanması. Dar gelirli semtlerin çocukları elektronik cihazlarla değil, daha çok el işi oyuncaklarla oynuyor.

ÇOCUK BEZİ VE PREZERVATİF DENKLEMİ


Dar gelirli semtlerde sıkça çocuk bezine rastlanırken site hayatını tercih edenlerin çöplüğünde çocuk bezine nadir rastlanıyor. Bu sitelerin çöplüğünde çok sayıda prezervatif bulunması, site hayatı yaşayanların çok çocuk tercih etmemesini ya da ekonomik şartları ortaya koyuyor.

NİŞANTAŞI'NDA FANTAZİ MASKESİ MODA'DA PATLAMIŞ MISIR


Derginin ilk sayısında; Nişantaşı'nda fantazi maskeleri, Moda'da patlamış mısır bulunduğu anlatılıyor.  Moda sakinlerinin evde film izlerken patlamış mısır yemeyi sevdiklerini, keyiflerine düşkün olduklarını belirtiyor. Nişantaşı'nda ise konteynerlere daha çok hazır gıda kutuları ve kıyafet atıldığını belirtiyor.

SEMTE GÖRE MAKYAJ


Çöp analizinin en ilginci ise semt semt makyaj alışkanlığı. Kadıköy ve Bebek'teki konteynerlerden pastel renkli makyaj malzemeleri çıkıyor. Beylikdüzü, Alibeyköy, Sefaköy, Halkalı gibi semtlerden ise daha çok simli ve gösterişli ürünler. Çöp analizi makyaj alışkanlıklarımızı da açığa çıkarıyor. Bu da demek oluyor ki Kadıköy ve Bebek sakinleri doğallıktan, diğer semtler ise biraz daha dikkat çekmekten yana.

ÜNİVERSİTELİ ÇÖPÇÜ


Umut Yiğit çöp karıştırma işinde master yapacak düzeye gelmiş. Tabi bu işin şakası. Bu çalışmasından sonra arkadaşları her çöp konteyneri gördüklerinde Umut'un kulaklarını çınlatıyormuş. Siz de çöp işini sevdiyseniz; Umut Yiğit Bavul dergisi için çöp karıştırmaya devam ediyor.